Aston Martin, Enge, Charouz, Mücke

Aston Martin, Enge, Charouz, Mücke - Vůz Aston Martin posádky Enge, Charouz, Mücke při zastávce v boxech v Barceloně. | foto: Petr Gabriel

Engeho tým skončil v kvalifikaci na Le Mans osmý

  • 1
Česko-německá posádka Tomáš Enge, Jan Charouz a Stefan Mücke obsadila osmé místo v noční kvalifikaci na slavný vytrvalostní automobilový závod 24 hodin Le Mans, který se ve Francii uskuteční v sobotu a v neděli. Členové továrního týmu Aston Martin byli zároveň nejrychlejší posádkou startující s vozem poháněným benzinovým motorem.

Nejrychlejšího času dosáhl stejně jako před rokem vůz továrního týmu Peugeot, ve kterém se budou střídat Stéphane Sarrazin, Franck Montagny a Sébastien Bourdais.

Druhé místo v první řadě na startovním roštu si zajistila elitní posádka týmu Audi ve složení Rinaldo Capello, Tom Kristensen, Allan McNish, která obhajuje loňské prvenství. Dieslové speciály Peugeot a Audi obsadily prvních sedm míst.

O nejlepší čas vozu Engeho a spol. se postaral Mücke, který byl po skončení kvalifikace s výsledkem spokojen. "Nijak zvlášť jsme se nesnažili o dosažení co nejlepšího času. Jen jednou jsem vyjel na nové sadě pneumatik, navíc nešlo o měkkou kvalifikační směs, ale o středně tvrdé obutí, protože jsme se soustředili na přípravu na závod," uvedl Mücke v oficiální tiskové zprávě.

Litoval jen skutečnosti, že jej v "rychlém" kole přibližně o vteřinu zdržely pomalejší vozy na trati. "Nebýt toho, mohli jsme se v hodnocení dostat i mezi diesely," podotkl německý pilot. Posádka usedající do vozu se startovním číslem 007 měla ale v závěrečná části čtyřhodinové kvalifikace nepříjemnou nehodu, když Charouz v jedné ze šikan havaroval.

"Bohužel se mi stalo to samé, co potkalo Jose Verstappena při testování v Monze. Nevím přesně, čím to je, ale když se začne brzdit z vysoké rychlosti, zvedá se trochu zadní část. Proto jsem měl brzdy na
předek, takže pokud se brzdilo hodně, zamkla se přední kola. Jenže tentokrát se uzamkl zadek a s tím už pak nejde nic udělat," popsal Charouz svou kolizi, ke které došlo v rychlosti kolem 290 km/h. Charouz ale vyvázl z incidentu nezraněn, pouze jej bolela noha.

Výrazně poškozen nebyl ani vůz, takže účast v závodě není ohrožena. Osmačtyřicáté místo v absolutním pořadí, jedenácté v kategorii GT2, obsadil monopost Spyker, za jehož volant usedá i Jaroslav Janiš.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž