Edoardo Mortara s Audi vyhrál na Red Bull-Ringu svůj první závod v DTM.

Edoardo Mortara s Audi vyhrál na Red Bull-Ringu svůj první závod v DTM. | foto: Roman Klemm

DTM na Red Bull-Ringu: Audi a Mortara slaví první vítězství

  • 1
Ve čtvrtém podniku seriálu Deutsche Tourenwagen Masters se mohl z vítězství radovat po Mercedesu a BMW i třetí zúčastněný výrobce. Na bývalém A1-Ringu zvítězil Ital Edoardo Mortara na Audi. Před téměř vyprodanými ochozy se prosadil těsně před Tomczykem s BMW a Paffettem ve voze Mercedes.

Značka čtyř kruhů z Ingolstadtu letos zatím příliš nezářila. Vítězství v Hockenheimu, na Lasusitzringu a v Brands Hatch patřila konkurenci. Gary Paffett dokázal na svém HWA-Mercedesu triumfovat již dvakrát a Bruno Spengler se postaral po návratu BMW o  první úspěch značky z Mnichova.

Do Štýrska ovšem cestovalo i Audi s velkými nadějemi – vždyť zde minulý rok dokázalo vyhrát. Již v kvalifikaci se ukázalo, že oprávněně. Bývalý mistr evropské F3, Edoardo Mortara s Audi A5 týmu Keke Rosberga, si vybojoval první pole-position, těsně sledován konkurencí.

Pětadvacetiletý mladík ze Ženevy, který své štěstí zkusil i v GP2, než natrvalo zakotvil v jisté náruči Audi, v neděli předvedl perfektní start. První zatáčku najel vnější stopou a překvapil tak Paffetta a zbytek pole na výhodnější stopě pro následující rovinku. Vyhráno ale ještě zdaleka nebylo.

Lídr celkového hodnocení, mistr DTM roku 2005, Gary Paffett po celý závod nenechal černou audinu Itala ujet a po zastávkách v boxech zaútočil na vedení. Mortara ovšem odpověděl "zavřením dveří" před zatáčkou Remus a odhodlaně poslal Brita na trávu.

Edoardo se ale musel vypořádat i s dalším soupeřem: BMW Martina Tomczyka bylo nejrychlejším vozem závěrečné části závodu a po své zastávce v boxech dokonce na několik metrů převzalo vedení. Mortara Němce ovšem rychle předjel a poslední kola tohoto thrilleru nabídla zhruba 40.000 fandům napínavý finiš, při kterém do sebe Mortara, Paffett a Tomczyk za vysokých rychlostí vesele strkali.

Mortara se dokázal těsně prosadit před mnohem zkušenějšími soupeři a je bezesporu novou vycházející hvězdou seriálu DTM. Výsledek a odstoupení jeho nejvážnějšího konkurenta Spenglera (BMW) ovšem hrál i Paffettovi do karet. Také Brit je jako Mortara bývalým ztroskotalcem z F3 a dokázal na Red Bull-Ringu vydatně navýšit své celkové vedení.

DTM opět předvedla velkou show. Co jí ovšem chybí, jsou známí jezdci na špičce pole. Dosavadní výkony velkých jmen Schumachera a Coultharda, by u pilotů bez minulosti v F1 již dávno vedly k vyhazovu a i obě ženy v poli (Stoddartová-Wolffová a Freyová) hrají jen čistě marketingovou roli.

První polovinu výborného šampionátu zakončí začátkem července jeho výstavní (a dávno vyprodaný) podnik na Norisringu u Norimberku.

Výsledek čtvrtého závodu DTM na Red Bull-Ringu:
1.Edoardo Mortara(It.)Rosberg Audi1h12m30.277s
2.Martin Tomczyk(Něm.)RMG BMW+ 1.068s
3.Gary Paffett(Brit.)HWA Mercedes+ 2.142s
4.Mattias Ekstrom(Švé.)Abt Audi+ 2.769s
5.Jamie Green(Brit.)HWA Mercedes+ 5.406s
6.Timo Scheider(Něm.)Abt Audi+ 35.351s
7.Mike Rockenfeller(Něm.)Phoenix Audi+ 37.260s
8.Filipe Albuquerque(Por.)Rosberg Audi+ 38.062s
9.Joey Hand(USA)RMG BMW+ 39.419s
10.Augusto Farfus(Br.)RBM BMW+ 39.904s
Celkový stav šampionátu:
1.Gary Paffett83 b.
2.Mattias Ekstrom47 b.
3.Jamie Green44 b.
4.Bruno Spengler43 b.
5.Martin Tomczyk36 b.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž