Josef Franc

Josef Franc | foto: Tomáš Cmíral

Start - cíl. Na dlouhé dráze v Mariánských Lázních vítězí Franc

  • 0
Sedm startů, sedm vítězství. Mariánské Lázně patřily o víkendu jedinému muži. Český titul Josefa France na dlouhé ploché dráze je tahákem pro blížící se čtvrtfinále mistrovství světa.

Ovál v Mariánských Lázních v neděli korunoval nového českého šampiona na dlouhé dráze a od jednoho z velkých favoritů na domácí titul to byla hodně podmanivá jízda. V mezinárodní konkurenci jezdců zkoušících lázeňskou trať už pro nadcházející čtvrtfinále mistrovství světa vyhrál všech svých sedm startů.

Josef Franc

Jedenadvacet let čekala Česká republika na svého reprezentanta na dlouhé ploché dráze, než v celkovém pořadí seriálu mistrovství světa vystoupí na stupně vítězů. Dočkala se loni v německé Vechtě a pro Josefa France mohla snová sezona skončit ještě výš než třetím místem, jenže díky nepovedenému startu ve finále o průběžné druhé místo přišel. "Dráha byla hrozně tvrdá a já si prostě špatně vybral," litoval závodník. Radost z bronzu však neskrýval, letos může dosáhnout ještě výš.

"Předvedl, že je absolutní světová špička," říká o něm za pořadatele Jaroslav Pták, legenda mezi plochodrážníky, podle které se jmenuje v Mariánských Lázních také první zatáčka na oválu. Josef Franc vystřídal v roli úřadujícího českého šampiona Aleše Drymla, který o víkendu v lázních nestartoval.

To však nic neubírá z Francova fantastikého náskoku čtyř bodů na druhého Richarda Wolffa, který o svém stříbru rozhodl až ve finálové jízdě, když předjel do té doby druhého Brita Andrew Appeltona, aby ho celkově předstihl o jediný bod. Výkon české dvojice navíc umocňuje nabitá zahraniční konkurence, vždyť třetí z Čechů Karel Kadlec byl až patnáctý.

Pro české fanoušky je skvělé, že Francovi jediný dlouhý ovál v České republice tak svědčí. Loni skončil v celkovém hodnocení světového šampionátu na třetím místě za mistrem světa Finem Joonasem Kylmäkorpim a stříbrným Němcem Martinem Smolinskim a také letošní výkony českého plošináře jsou pro pořadatele v Mariánských Lázních tou nejlepší pozvánkou na jejich největší podnik, kterým bude za tří týdny právě čtvrtfinále mistrovství světa.

 "Pokud se mu všechno sejde - technika, počasí, dráha a bude mít trochu štěstí, může být jednou mistrem světa," říká Pták.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž