Chtěl jsem víc bodů, přiznal Tomíček

Praha - Loni jako náhradník získal na pražské plochodrážní Velké ceně čtyři body a zářil nadšením. V sobotu si Luboš Tomíček připsal stejný zisk – jenže tentokrát tolik nejásal. "Udělal jsem hodně chyb, možná jsem potřeboval i trochu štěstí. Každopádně mě mrzí, že nemám o dva tři body víc," přiznal 21letý Tomíček.

Díky divoké kartě nemusel čekat jako náhradník, ale startoval hned v úvodní šestnáctce.

Přitom začal výborně: na úvod porazil polského mistra světa ze závodu týmů Hampela a bodoval i v druhé jízdě. Jenže pak se Tomíček zasekl, ze tří následujících startů přidal pouhý bod navíc. "Chybí mi přece jen více zkušeností, v Grand Prix vás soupeři vytrestají za každou chybu. A obzvláště pokud je terén takhle rozbitý," uvedl Tomíček.

Na Markétě se totiž diváci kryli deštníky a plochodrážníci buráceli po mokrém povrchu. "I tak jsem ovšem rád, že jsem si potvrdil, že od některých závodníků už nejsem tak daleko," těší Tomíčka. "I když to na úplnou špičku ještě nestačí."

I sebekritická slova naznačují, že z pokračovatele rodu Tomíčků může vyrůst závodník, který opět Česku zajistí pravidelné starty v seriálu mistrovství světa, mezi něž se řadí i závod na Markétě.

Co pro to musí udělat? Spolu s dalším Čechem Lukášem Drymlem se v září v dánském Vojensu pokusit o malý zázrak: tři nejlepší jezdci si tam vybojují právo na start mezi elitou v roce 2008.

Luboš Tomíček

- Narodil se 14. března 1986
- Na ploché dráze sbírali úspěchy i jeho otec a dědeček – Luboš Tomíček nejstarší však po nehodě v roce 1968 tragicky zahynul. "Máma se mě proto snažila dát na všechno možné, jen ne na plochou dráhu," říká Tomíček, který jezdí také polskou a anglickou ligu. "Tam se získávají zkušenosti."

Sám je ale realista. "Jestli do té doby neudělám výkonnostní krok kupředu, tak to ještě na Grand Prix nebude, určitě ne," říká Tomíček.

Ale pozor: tohle nejsou obavy poražence. "Už tak cítím oproti loňsku velký rozdíl, lepším se. Mým cílem je vybojovat si účast v seriálu do dvou let. Proto plochou dráhu dělám," neskrývá ambice.

A proto se také pomalu loučí s českými soutěžemi. "Nic proti nim, ale je obrovský rozdíl, když vedle vás najednou startuje Crump (úřadující mistr světa) nebo Nicki Pedersen (vítěz pražské Velké ceny). A se špičkou se můžu potkávat jen v cizině," popisuje Tomíček. "Když jezdíte jenom v Česku, tak nevíte, jak na tom opravdu jste."

Zkušenosti tak sbírá v anglické a polské lize. "Věřím, že mi tyhle závody pomůžou, abych se největším esům zase o trochu přiblížil," líčí Tomíček svoje plány.

Zatím si musí vystačit s pražskou Velkou cenou. A odměnou mu byl v sobotu několikanásobný potlesk fanoušků.

"Přišlo hodně lidí, na české poměry je to něco speciálního. Ale když to srovnám s polskou ligou, tak tam je atmosféra přece jen mnohem bouřlivější. Tady jsou lidi takoví chladní."

Pokud bude Tomíčkova kariéra dál stoupat, čekají jej lomozící tribuny třeba příští rok na Velké ceně Polska.

Luboš Tomíček pří závodě Grand Prix na pražské Markétě.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž