Byrne: Ferrari 2002 bude špičkový vůz!

Maranello - Šéfkonstruktér Rory Byrne je přesvědčen, že nový monopost Ferrari 2002 bude výjimečným vozem. Připustil však zároveň, že letos dominantní, F2001, bude jezdit i příští sezonu do té doby, dokud vývoj jeho nástupce nebude zcela ukončen."Michael Schumacher v Suzuce zajel s modelem 2001 výborný závod, ale nové šasí bude úplně jiné. Když ho uvidíte, pochopíte proč. Je výjimečné. Má speciální motor a převodovku a je zkoušeno v našem upraveném větrném tunelu. Takže spíše než na závodních okruzích stroj vyvíjíme v laboratořích," uvedl šéfkonstruktér.

Byrne tak doma v Jižní Africe potvrdil slova technického ředitele Rosse Brawna, že není jisté, zda Ferrari postaví do prvního závodu ročníku 2002 nový vůz. F2002 má být podle Byrnea spíše revoluční než evoluční.

"Takže dokud ho na okruzích plně neotestujeme, budeme raději používat starší model. Ale i ten bude stále dostatečně konkurenceschopný," řekl Byrne.

Podle dřívějších informací se Ferrari chystá použít monopost F2001 na prvních třech závodech příští sezony, který se pojedou mimo evropský kontinent v Austrálii, Malajsii a Brazílii. Premiéru by si měl stroj F2002 odbýt na domácí trati Velké ceny San Marina v italské Imole.

Během úvodních třech grand prix budou technici a inženýři Ferrari testovat F2002 na dráze ve Fioranu a vyvíjet tak vůz, i když se nebude závodů přímo účastnit.

Byrne řekl, že dlouho nepamatuje situaci, kdy tým použil staré šasí v úvodů dalšího ročníku. "Pravidla se změnila jen v drobnostech týkajících se konstrukce a aerodynamiky, takže  s F2001 můžeme jet i na začátku příštího roku. Taková věc  je možná po dlouhé době," dodal šéfkonstruktér Ferrari.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž