Budou mít formule 1 brzdová světla?

Paříž - Šéfové týmů formule 1 odsouhlasili brzdová světla na vozech. Po řádném odzkoušení by toto opatření mělo snížit počet havárií, které vznikají, když vozy jedoucí za sebou brzdí před zatáčkou dříve, či později. Expilot BARu Ricardo Zonta říká, že pokud by brzdová světla mohla pomoct, není důvod je nevyzkoušet. "Může to pomoci, ale ne vždy. Pokud jedete těsně za nějakým vozem a jeho pilot dupne na brzdy, nezbývá vám dost času, abyste do něj nenarazili. I když máte stejně dobré brzdy jako on," myslí si Brazilec.

Na nedávných testech v Silverstonu brzdová světla vyzkoušelo na prosbu FIA několik týmů a reakce byly různé. Systém pracuje jednoduchým připojením brzdového pedálu na červené zadní světlo, které je používáno za deště, či mlhy.

Hlasy ze stájí tvrdí, že největším problémem je limitace systému podle počasí. Vysoce postavený člen jednoho týmu řekl o víkendu časopisu motorsport: "Nadokáži si dost dobře představit, jak to zabrání střetům monopostů."

Faktem zůstává, že tuto sezonu bylo mnoho nehod při závodech F1 způsobeno právě nárazem zezadu. V Melbourne zahynul traťový komisař poté, co se BAR Jacquese Villeneuvea po kolizi plachtil přes vůz Ralfa Schumachera. V Brazílii zase jasně vedoucího Montoyu s williamsem sundal zezadu těsně před zatáčkou o kolo zpět jedoucí Vestappen s arrowsem.

Není tedy vůbec jasné, zda se nový systém objeví v povinných technických doplňcích pro rok 2002.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž