Brhel podtrhl titulem skvělý rok

Pardubice - Na svítkovském oválu mu nevyšla podle jeho představ Zlatá přilba. Neuspěl ani v útoku na Grand Prix. To však byly jediné dva výpadky skvělé sezony Bohumila Brhela. V belgickém Heusden-Zolderu se stal historicky prvním mistrem Evropy mezi jednotlivci na krátké dráze a v Pardubicích zase získal popáté ve své kariéře domácí titul. "Byl letos k neporažení," prohlásil o něm reprezentační manažer Josef Laštovka. "Letos se mi extrémně dařilo," souhlasil zkušený šestatřicetiletý plošinář. V historické tabulce domácích mistrů se Brhel posunul už na třetí místo. Úspěšnější než on jsou pouze Jiří Štancl starší s dvanácti a Antonín Kasper mladší se šesti tituly. Stejně úspěšný jako Brhel v šedesátých letech Luboš Tomíček.

Jak náročný byl zisk vašeho už pátého titulu mistra republiky?
Nechci šampionát nějak zlehčovat, ale bylo to docela lehké a bez nervů.

Vyhrál jste všechny tři finálové závody šampionátu. Dá se některý z nich označit jako nejtěžší?
Pořadí ve všech třech závodech bylo stejné, tak nevím, který byl nejtěžší. Tonda Šváb mi šlapal na paty a finálová jízda byla vždy naším soubojem. Měl jsem dobré starty. Těžil jsem z toho a pak jsem ji jen vedení hlídal.

Před závěrečným závodem jste měl desetibodový náskok a o titul vás mohla připravit jen obrovská smůla. Dodalo vám to před startem klid?
Dost jsem si věřil, že budu ve finále, pokud nebudu mít defekt. Nervy jsem si z toho nedělal, cítil jsem formu. S defektem bych stejně nic neudělal.

Už před startem finálové jízdy pardubického závodu jste měl zlato jisté. Měl jste motivaci ještě pro závěrečnou rozjížďku?
Chtěl jsem vyhrát všechny tři závody, tak jsem do toho šel naplno. Navíc jde i o prestiž. Jsem rád, že jsem potvrdil letošní formu. Škoda jen výpadků při Challenge a Zlaté přilbě. Na těchto dvou závodech mi hodně záleželo. Když však člověk chce moc, tak přichází problémy. Z toho plyne poučení nechat příště vše v klidu. Dopadne to pak lépe.

Při těchto dvou nepovedených závodech jste měl problémy s motory ...
Zkoušel jsem různé motory vyladit. Pak jsem přilbu odjel s motorem, s nímž jsem vůbec nechtěl jet. Zjistil jsem to až po závodě. Měl jsem to raději nechat být, jak to bylo, a dopadlo by to určitě lépe.

Před svítkovským závodem jste se tedy vrátil k vyzkoušenému motoru?
Přesně tak. Vzal jsem si motor, který jsem používal celý rok. Měl jsem ho použít i na přilbě. Je to škoda, ale člověk se stále učí.

Je konec sezony. Převládá u vás spokojenost z titulu mistra Evropy a republiky, nebo spíše zklamání z výpadků na Zlaté přilbě a při Challenge?
Určitě jsem spokojen. Je důležité, že jsem měl dobrý pocit ze závodů. Měl jsem skvělou sezonu v polské a švédské lize. Přál bych si, aby to vydrželo ještě nějaký rok. Challenge a přilba? Všechno se bohužel nemůže povést najednou. Nesmí se tlačit na pilu a musí se brát trošku s nadhledem.

Je zisk domácího titulu náplastí na tyto dva nepovedené závody?
Určitě. Je přece lepší sezonu zakončit vítězným závodem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž