Thierry Neuville

Thierry Neuville | foto: APO Multicam

Neuville a Tänak se v Austrálii utkají o druhé místo v šampionátu rallye

  • 0
Už jistý mistr světa v automobilových soutěžích Sébastien Ogier z Francie bude na nadcházející Australské rallye útočit na čtvrté vítězství. Pozornost však bude upřena k boji o konečné druhé místo v šampionátu, o které se utkají Belgičan Thierry Neuville a Estonec Ott Tänak. Lepší výchozí pozici má Neuville, který má k dobru 14 bodů.

„V Austrálii jsme několikrát skončili na stupních vítězů. Bude příjemné zakončit sezonu na příjemné rallye se skvělou atmosférou a australským sluníčkem. Můj cíl je jasný - udržet druhé místo v šampionátu,“ uvedl Neuville.

Před rokem skončil v Austrálii třetí. „Víme, že máme k dispozici auto, se kterým můžeme jet vepředu. Jen potřebujeme trochu štěstí,“ dodal jezdec továrního týmu Hyundai.

Tänak nemá boj o druhé místo ve svých rukách, ale nic nevzdává. „Je prima představit se v Austrálii jako člen vítězného týmu, ale tvrdá práce ještě neskončila. Stále máme šanci skončit druzí a uděláme vše, aby se nám to podařilo,“ řekl Tänak, který po sezoně opustí Ford a bude jezdit za Toyotu.

„Australská rallye není snadná. Všechno je tady jiné, dokonce i stíny v lese. Musíme se stále naplno soustředit, pokud chceme uspět,“ dodal Tänak.

V klidu a bez tlaku může jet Ogier, který si na konci října ve Velké Británii zajistil pátý světový titul v řadě.

„Nastupovat do poslední rallye sezony už s titulem je fantastické. Trochu tlaku tam ale pořád je, protože stále chceme dosáhnout dobrého výsledku. Tým zatím vždy získal pódium a chceme, aby to pokračovalo i v Austrálii,“ uvedl Ogier.

Počítá s tím, že první pozice na startu bude nevýhodná, ale chce se s tím vyrovnat. „Pokud bychom sezonu zakončili dalším dobrým výsledkem, byl by to opravdu perfektní konec neuvěřitelného roku,“ dodal Ogier, který před sezonou přešel k Fordu od továrního týmu Volkswagen.

Průběžné pořadí MS

po 12 z 13 soutěží

1. Ogier (Fr./Ford Fiesta) 215 b., 2. Neuville (Belg./Hyundai i20) 183, 3. Tänak (Est./Ford Fiesta) 169, 4. Latvala(Fin./Toyota Yaris) 136, 5. Evans (Brit./Ford Fiesta) 118, 6. Sordo (Šp./Hyundai i20) 95, ...16. Kopecký (ČR/Škoda Fabia R5) 7.

Pohár konstruktérů: 1. M-Sport Ford 398, 2. Hyundai Motorsport 305, 3. Toyota Gazoo Racing 241, 4. Citroën Racing 210.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž