Audi R8, hbité štiky pro Le Mans

Vallelunga - To, o čem se již delší dobu šuškalo, je nyní oficiálně potvrzeno: Audi nasadí do letošního slavného závodu 24 hodin Le Mans tři tovární vozy. Nové prototypy nasadí stáje Joest Racing a Audi North America. K nim se přidruží ještě Gohův R8 z minulého roku, který pojede pod vlajkou japonského importéra Audi a ve hře zůstavá start audi týmů Championa a Johansson. Audi také konečně zveřejnila fotografie nového modelu, který byl v nejpřísnější tajnosti testován v italské Vallelunze nedaleko Říma. Změny oproti modelu minulého roku jsou ale sotva viditelné, jak přiznává i sám vedoucí technického oddělení Audi Appel: "Modifikace sotva pozná i odborník, ale zlepšili jsme R-osmičku ve všech směrech."Nečekané trable týmu Panoz, rivala Audi - ZDEAmerické Le Mans se spojilo s CART - ZDE

Nejedná se při tom o žádné velkolepé zákroky, jsou to jen změny na detailech. Hlavně jde o pozměněné kanály vedení chladícího vzduchu, snížení ztrát při tření v mechanice, zlepšení geometrie podvozku a snížení těžiště. Vše již nyní nasvěduje tomu, že značce Audi nic nebrání v obhajobě vítězství z předchozích dvou let.

"Vůz by měl být na všech tapech okruhů rychlejší," slibuje Appel. Také motor byl podroben dalšímu vývoji. "Letošní agregát bude lepší, než náš motor z 2001," kazí náladu všem konkurentům šéf vývoje motorů v Audi Ulrich Baretzky.

Tovární pilot Emanuele Pirro, který první testy jel, je o kvalitách nového R8 přesvědčen: "Především co se týče aerodinamiky jsme udělali opět krok kupředu. Jsem plný optimismu." Při dvanáctihodinovce v Sebringu nasadí Audi dva nové R8 pro posádky Biela-Kristensen-Pirro a Capello-Herbert-Pescatori. Kdo bude v Le Mans pilotovat třetí vůz, ještě jasné není.    

Vozy továrního týmu Audi Joest nenastoupí ve 24 hodin Le Mans 2003. Na snímku jede se spiderem R8 Ital Emanuele Pirro.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž