Závod MS supersportů ve třídě do 300 ccm. Zleva:Lennox Lehmann, Petr Svoboda a...

Závod MS supersportů ve třídě do 300 ccm. Zleva:Lennox Lehmann, Petr Svoboda a Bruno Ieraci. | foto: Profimedia.cz

Svoboda jako první Čech vyhrál v Assenu závod MS supersportů do 300 ccm

  • 0
Český motocyklový jezdec Petr Svoboda vyhrál v Assenu zahajovací závod mistrovství světa supersportů ve třídě do 300 ccm. Premiérové vítězství v šampionátu, který je součástí soutěžních víkendů MS superbiků, vybojoval dvacetiletý pilot německého týmu Füsport-RT Motorsports z jedenáctého místa na startu. Postaral se v této kategorii o vůbec první vítězství českého jezdce, pódiové umístění dosud slavil pouze Oliver König, který předloni skončil třetí v Mostě.

O vítězi se rozhodovalo do posledních metrů v souboji osmičlenné skupiny. Svobodovi skvěle vyšel průjezd šikanou těsně před cílem a čáru protnul v sedle kawasaki jako první s náskokem 0,481 sekundy před Francouzem Samuelem Di Sorou.

„Nemám slov, skvělý pocit. Musím poděkovat týmu za to, že mi dal skvělou motorku,“ řekl Svoboda v obligátním televizním rozhovoru s medailisty.

Svobodovým maximem v uplynulých třech sezonách bylo sedmé místo v loňském zářijovém závodě v Magny-Cours, byl také autorem nejrychlejšího kola závodu v Estorilu. V šampionátu vloni startoval jako náhradní jezdec v českém týmu Accolade Smrž Racing a výsledek z Francie byl jeho dosud jediným umístěním v první desítce. Letos absolvuje druhou kompletní sezonu po roce 2021.

V neděli je v Nizozemsku na programu druhý závod. Šampionát kategorie Supersport 300 tvoří osm soutěžních víkendů, na konci července se v rámci superbikového MS pojede v Mostě.

První závod superbiků v Assenu vyhrál španělský obhájce titulu Álvaro Bautista, který v letošním ročníku proměnil v triumf pátý ze šesti startů. König dojel dvacátý a na prahu třetího závodního víkendu v sezoně stále čeká na první body v sezoně.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž