Ačkoli neslyší, úspěšně krotí motokáru

  10:10
Nový Bor - Pouhé dva body chyběly Lumíru Vaszilymu v mezinárodním mistrovství republiky v závodech motokár k dosažení bronzu v prestižní třídě Intercontinental C 125. Výsledek čtrnáctiletého závodníka přesto patřil k výjimečným a to nejen proto, že byl mladý jezdec v dané kategorii nováčkem. Novoborský motokárista totiž závodí s velkým handicapem - neslyší.

Otec jako synův vzor
Otec Lumíra Vaszilyho na začátku devadesátých let osm sezón startoval v autokrosu a tak jeho syn neměl k motoristickému sportu daleko. „Byl díky mě do závodů namočený. Moc rád se mnou jezdil snad na všechny podniky," zavzpomínal Vaszily senior.

„Uvažovali jsme proto, že by mohl zkusit motokros, ale vzhledem k jeho handicapu to dost dobře nešlo. Další možností tedy byly motokáry a tak jsem mu postavil vlastní podvozek a osadil jej motorem z Babety," řekl Vaszilyho.

Soupeři dlouho nic nevěděli
„Rok s motokárou Lumír jezdil, aby si vyzkoušel co je třeba a věděli jsme co to obnáší. Rychle se učil, ukázalo se, že má dost talentu a tak jsem se rozhodl dát sbohem autokrosu a věnovat se více jemu. Poptali jsme se na federaci, kde nám sdělili, že jeho sluchové postižení nebrání k získání licence a pak začal závodit ve třídě Comer určené pro nejmladší jezdce."

O tom, že Lumír Vaszily neslyší, soupeři neměli dlouho ani ponětí. Není to poznat na jeho chování na závodní dráze ani mimo ni. „Nejdůležitější bylo podle vibrací káry vycítit otáčky motoru. Od toho se pak odvíjí vše," sděloval pomocí znakové řeči žák liberecké speciální školy.

Těžké rady pomocí gest a rukou
„Zvládat ostatní věci bylo otázkou cviku," uvedl dále Vaszily junior a poznamenal, že velkým rádcem mu byl především otec. „Je však dost obtížné mu radit, protože všechno se rukama vyjádřit nedá. Lumír se toho ovšem plno naučil sám a zvládl to rychle," říkal Vaszily senior.

„Asi největší obavy jsme měli z tlačenice po startu před první zatáčkou nebo z jízdy ve skupince. To se při samostatném tréninku nedalo nacvičit. Měli jsme ovšem zbytečné starosti. Zvládl to výborně. Sice mu chybí sluch, má však oproti ostatním lépe vyvinuté jiné smysly, především periferní vidění a postřeh. Za šest let závodění nezpůsobil kolizi."

Rychlý postup z comerů výš
Stejně jako většina Vaszilyho soupeřů přešel časem novoborský jezdec z objemově neslabší třídy Comer pro „žáčky" do kategorie Intercontinental A 100 junior a letos využil možnosti přestupu do prestižní třídy Intercontinental C 125.

„Mohl jsem jet dál ještě ve stovkách, ale objemově silnější třída mě lákala více. Řády dovolují start jezdce se stopětadvacítkovým motorem v roce, kdy dosáhne patnácti let a tak jsme toho využili," sdělil jezdec, jenž oslaví patnácté narozeniny koncem října.

Přišly starosti s odhadem otáček
Rozhodnutí o přestupu ovšem nebylo tak jednoduché. „Dost jsme váhali," přiznal Lumír Vaszily junior.  „Zásadním problémem bylo rozjíždění pomocí spojky a nutnost řazení. U objemově slabších tříd převodovky nejsou a tak jsem s tím potíže neměl. Nakonec jsem si ale řekl, že čím dříve si na rychlejší motokáru zvyknu, tím větší výhodu budu mít v dalších sezónách," uvedl mladý závodník  a letošní sezónu zpočátku pojal jako seznamovací. „Dohodli jsme se, že pojedu pouze národní mistrovství a budu se učit nové věci."

Rozjíždění a řazení se Vaszily učil déle než sám očekával. V prvních závodech dokonce na startu zůstal stát. „Měl jsem potíže rozpoznat otáčky motoru, když na startu začali vytáčet své motory i soupeři," konstatoval jezdec. Pak se ovšem situace dalším tréninkem zlepšila.

„Jak jsem si více zvykal, dostavovaly se lepší výsledky a v polovině sezóny jsem si troufl i na účast v mezinárodním šampionátu," ohlédl se jezdec a jeho otec jej doplnil: „V tréninku dřel a postupně se zlepšoval. Začal dojíždět na medailových pozicích, vyhrál jednu kvalifikaci a nakonec se dostal tolikrát na bednu, jako ještě nikdy předtím. Měl hodně úspěšnou sezónu, vůbec jsme to nečekali. Přitom jsme se v přípravě soustředili hlavně na starty a řazení a nebylo tolik času abychom například pořádně vyladili podvozek."

Chlapec má jasno o příštím roce
O příští sezóně má už Lumír Vaszily jasnou představu. „Chci startovat v obou domácích mistrovstvích a rád bych se účastnil i několika závodů v zahraničí, abych nasbíral zkušenosti na jiných tratích," uvedl jezdec cvikovského týmu KVS Racing, který mu připravuje především motory.

Za volantem motokáry chce potom Vaszily ještě několik sezón zůstat, i když jej láká také přesednutí do formule. „Letos jsem si už několikrát vyzkoušel pohárového Forda Fiestu, ovšem cestovní auto asi nebude to pravé. Zatím také od motokár nechci utíkat, protože je to velmi dobrá škola," poznamenal jezdec a Vaszily senior dodal: „Jsem rád, že kluk i díky pochopení vedení školy může jezdit závody. Pomohlo mu to úspěšně se vypořádat se svým handicapem a myslím, že díky závodům už v životě nasbíral více zkušeností než řada jeho vrstevníků.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Zrušený zájezd na NHL? Podpásovka. Kluky strašně zklamali, říká kouč Třince

28. dubna 2024  12:50

Dovedl třinecké juniory k extraligovému titulu. Nadšení propuklo i proto, že mistr měl od...

Skifařka lehkých vah Neuhortová obhájila na veslařském ME bronz

28. dubna 2024  12:33

Skifařka lehkých vah Kristýna Neuhortová obhájila na veslařském mistrovství Evropy v Szegedu...

Nejlepší tým od výluky NHL? Pardubice jsou Hockeytown, žasne Hašek

28. dubna 2024

Premium Až v neděli večer Pardubice a Třinec rozehrají sedmý zápas extraligového finále, Dominik Hašek z...

Až mi z té gólové oslavy spadl účes, smála se hlavní hrdinka derby

28. dubna 2024  11:35

Když se těsně před koncem zápasu trefila hlavou z rohu před Tribunou sever, slavila tak bujaře, až...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...