Ondřej Novotný (vpravo) a Pavol Neruda, promotéři Oktagonu

Ondřej Novotný (vpravo) a Pavol Neruda, promotéři Oktagonu | foto: OKTAGON MMA

V každém z nás je bojovník. Oktagon oznámil nový projekt, zapojí se Kozma či Kincl

  • 1
Organizace Oktagon MMA, která už šest let pořádá turnaje v Česku, Slovensku či Německu, rozjela nový charitativní projekt. Spolupracuje s dárcovskou platformou Donio.cz. Pět nelehkých lidských příběhů má své patrony z řad zápasníků i známých osobností.

„Oktagon je příběhová organizace, která se od počátku řídí heslem V každém z nás je bojovník. Tím není myšlen pouze boj v kleci, ale zápas každého z nás v každodenním životě, kde na člověka nemíří záře reflektorů,“ říkají promotéři Oktagonu Ondřej Novotný a Pavol Neruda.

„Rozhodli jsme se tedy společně podpořit ty nejstatečnější bojovníky, kteří naši i vaši pomoc skutečně potřebují,“ dodali ke spolupráci s platformou Donio.cz

První představovaný příběh je sbírka Tedíkovi pro snazší život s DMO. U dnes tříletého Tedíka se celou dobu těhotenství zdálo vše v pořádku, narodil se však se zástavou dechu. Domů z nemocnice mohl jít s rodiči až po čtyřech měsících. Diagnóza? Dětská mozková obrna.

„Ačkoliv to před nás staví spoustu výzev, jsme moc rádi, že Tedíka doma máme. Učí nás sebekázni, soudržnosti, trpělivosti, pokoře, všímavosti, a spoustě dalšího. Spolu s námi o brášku pečuje, jak nejlépe umí, i jeho sedmiletá sestra,“ říkají rodiče malého bojovníka, jehož patrony jsou zápasník David Kozma a herec Michal Holán.

Tedík se narodil s dětskou mozkovou obrnou.

Další sbírky? Pomoc pro Petru s ALS. Osmačtyřicetileté nadšené sportovkyni Petře se změnil život v listopadu 2021, kdy se dozvěděla, že trpí nevyléčitelnou nemocí ALS. Člověku postupně atrofují svaly na rukou, na nohou, má potíže s polykáním, dýcháním a nakonec je upoutaný na lůžko. Jejími patrony je zápasník Zdeněk Polívka se zpěvačkou Lucií Vondráčkovou.

Už jen pár krůčků k mému vysněnému cíli. Tak zní název další sbírky. Čtyřiadvacetiletý Lukáš měl v roce 2019 vážnou autonehodu. Diagnóza zněla difúzní axonální poranění mozku. Tři měsíce strávil ve vigilním kómatu, dochází na rehabilitace a věří, že jednou bude chodit bez hole či chodítka. Jeho patrony jsou zápasník Miloš „Meloun“ Petrášek a herečka Bára Jánová.

Pomoc bublinám do života. V další sbírce můžete pomoci malému Dominikovi, jenž se narodil loni po komplikovaném porodu. Na světě už byl i jeho bratr-dvojče. Jenže Dominik nedýchal. V nemocnici strávil deset týdnů, nemá sací a polykací reflex, je plně živen přes sondu PEG do bříška. Má nízký svalový tonus a musí se neustále odsávat. Oba rodiče mu věnují celodenní péči. Patrony sbírky jsou zápasník Patrik Kincl a promotér Ondřej Novotný.

Rodiče malého Dominika doufají, že jednou bude mít plnohodnotný život.

Poslední příběh nese název Terapie pro Viktorku. Holčička trpí těžkým dětským autismem. Dochází na terapie a rehabilitace, které jsou finančně náročné. Jejími patrony jsou zápasník Vlasto Čepo a promotér Pavol Neruda.

Do kampaně se zapojují také moderátor Libor Bouček, zpěvák Václav Noid Bárta či herci Václav Matějovský a Aleš Háma. Na platformě Donio.cz můžete spolu s Oktagonem pomoci malým i velkým bojovníkům také vy.