Všichni muži kolem Jandy

  • 1
Oberstdorf - Ve vzduchu se vznáší jako pták. Sám. Ale aby dolétl tak daleko, potřebuje tým lidí okolo sebe. Jakub Janda ví, jak důležití jsou všichni jeho muži. Vasja Bajc, slovinský trenér, který koncem léta převzal reprezentační tým. "To byl takový přínos, jaký nikdo nemůže ani docenit," říká Janda s uznáním.

David Jiroutek, jeho rádce, trenér, který mu ještě v létě pomáhal s fyzičkou. Teď připravuje mládež ve slovinské Lublani.  "Často si telefonujeme, když může, přijede za mnou i na závody."

František Jež, bývalý skokan, kamarád z Frenštátu, který ho držel nad vodou, když se nedařilo. "Pořád mi věřil. Loni jsem mu povídal: Nejde mi to, zabalím to. On mě zachránil a přesvědčil, abych pokračoval."

Především díky nim Janda získal slávu, jen letos vydělal na prémiích přes dva miliony korun. "Ukázal, že zvládne i roli favorita," chválí ho třiačtyřicetiletý Bajc.
Do Jandy napumpoval sebedůvěru, srovnal mu psychiku. "Říkám mu: Patříš mezi šest nejlepších. Zbytek je o štěstí a podmínkách." I na středním můstku, který mu tolik nevyhovuje?  "Umí i na něm, už to na něm ukázal ve Villachu."

Dojatý David Jiroutek dodal: "Vidíte, i u nás, když člověk pracuje, může se stát mistrem světa. Všichni tu medaili chtěli a teď se jí dočkali."

Slovinec Bajc byl ve finále sobotního závodu u vytržení. Janda už měl jisté stříbro a na věži stál už jen jeho krajan Benkovič. "Vlastně jsem vyhrál dvakrát," smál se trenér.

Věřil, když převzal zdecimovaný český tým, v takové výsledky? "Přišel jsem pracovat. A budeme v tom pokračovat, jsme na správné cestě," říká Bajc.

"Jenom mě mrzí, že stejný cíl nemají všichni vaši lidé okolo skoků." Janda připomene i další pomocníky. "Těch lidí je plno, nemůžu je ani všechny jmenovat."

Šéfy z Dukly, skokanského bossa Škodu, bývalého šampiona Sakalu, k němuž do baru chodí oslavovat. A pak i rodiče nebo přítelkyni Lucku, kteří tentokrát zůstali doma.  "Musí ještě učit. Ale slíbila, že až se vrátím, bude náš byt už zařízený." 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž