Valenta trénuje ve Štítech talenty

Štíty - V trenéra se znovu změnil olympijský vítěz v akrobatickém lyžování Aleš Valenta. Ve svém Acrobatparku ve Štítech právě pořádá již devátý tréninkový kemp. Účastní se ho mladí skokani na lyžích. "Je tady spousta talentů," rozhlédl se Valenta po areálu, kde nové zkušenosti získávají také trenéři.

První kempy dětí pořádal v Ostravě, kde byly jediné funkční můstky, ale teď už vše probíhá ve Štítech. Valenta zatím nemá na domácí scéně konkurenta. Většina dětí, které absolvovaly jeho tábory, totiž 'sklouzla' k jízdě v boulích. "Chyba byla v oddílech, protože nebyly skokanské areály, kde by děti mohly pokračovat," vysvětlil Valenta.

Proto s tréninkem dětí školí i trenéry. "Předáváme jim nové techniky," řekl akrobat. Pro děti jsou dny ve Štítech možným startem do akrobatické kariéry. "Mají možnost trénovat s někým, ke komu vzhlíží," konstatoval Valenta, nicméně upozornil, že za týden se olympijský vítěz nevychová.

Projekt nazvaný Winterfresh camp je zaměřen na přípravu mladých akrobatů od 7 do 18 let. Okolo 70 dětí speciálně vybraných ze skiklubů celé republiky se letos zúčastní dvou přípravných táborů. Ten první začal v úterý a skončí v neděli, druhý je na programu od 29. července do 3. srpna. Valentovi s výukou akrobatů a s metodikou pomáhá trenér Pavel Landa. 

Valenta po programu s mládeží ještě trénuje. Každý večer si dá svých patnáct skoků. "Jsem na tom mnohem lépe než minulý rok, kdy jsem začal později a ošidil jsem základy," řekl rodák ze Šumperka. "Skáču už druhý měsíc a moc mě to baví," uvedl. Volba Vancouveru za dějiště zimní olympiády 2010 nechala Valentu chladným. "Je mi jedno, kde to bude," mávl rukou.

Ze svých zkušeností zná tamní střediska, ale i vrtochy počasí. "Nemám rád zimu ve Vancouveru. Buď tam prší nebo hustě sněží. Mořské proudy počasí často mění," vzpomněl si na podmínky při MS ve Whistleru.

Aleš Valenta ve Štítech.

,

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon