Světový pohár? Chybí centimetry

Klínovec - Rotace o devět set stupňů, polety tři metry nad hranou. Špička freestylistů ze starého kontinentu připomněla na závodech Evropského poháru v klínovecké Superpipe měsíc starou podívanou. Olympiáda v italském balení divácké rekordy netrhala, někde byli sportovci dokonce v přesile. Soutěž v U-rampě takové problémy nezažila.

Málokterý sport dnes diváky tolik táhne. A to platí i v Čechách. Francouz Gary Zebrovski se jako juniorský mistr světa z klínovecké U-rampy dostal mezi světovou špičku rychle. Na olympiádě skončil šestý.

Může se to stát i klínovecké U-rampě? "Jsme limitováni délkou i šířkou základových valů a sklonem sjezdovky. A víc už rampa zahrabat nešla. Možná by mohla povyrůst do výšky, na zvětšení ostatních parametrů se už těžko dostaneme," vysvětluje Petr Matoušek, pořadatel místních akcí freestylistů.

Český reprezentant Pavel Brůžek říkal, že ve světě jsou rampy větší než na Klínovci nebo ve Špindlerově Mlýně. Kolik centimetrů klínovecké Superpipe do světových parametrů chybí?
Naše U-rampa je vysoká 4,7 metru. Na Světový pohár je malá, tam se pod pět metrů nejde. A 30 centimetrů, to už je pořádně znát. Jezdci vylétnou do výšky o další metr a půl.

To vás Světový pohár neláká?
Láká. Konkurence v pořádání je ale obrovská a středisko musí být špičkově vybavené. Ubytovací kapacita, dopravní infrastruktura nebo přístupnost střediska pro diváky, to jsou kritéria, ve kterých za evropskou špičkou hodně zaostáváme. Pokud bychom sem Světový pohár dostali, byl by to pro pořadatele obrovský úspěch.

Takže v dohledné době v Čechách světovou špičku neuvidíme.
To ano. Ale v Big Airu. Letos v listopadu, v Praze na Letné. Pořadatelé tam pro Světový pohár vybudují obrovskou konstrukci z ocelových trubek, na kterou v dusíkových stanech vyrobí umělý sníh. To bude krásná podívaná.

Určitě. Proč něco takového nezkusíte na Neklidu?
Nejsme velké středisko, spíš lokální. Snowpark na Neklidu nebo na Klínovci sice patří mezi nejlepší v republice, obrovské můstky tu ale postavit nemůžeme. Myšlenky na Evropský nebo Světový pohár v Big Air nebo Slope Style si ani nepřipouštíme. Pořádání tak obrovské akce je hrozně náročné, to si hodně lidí neumí představit.

Dá se to přirovnat k světovému šampionátu juniorů?
Tak ten bych už nechtěl zažít znovu (smích). Byl to týden permanentního stresu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž