Sudová si stěžuje: Svaz mi dluží 230 tisíc

  • 4
Praha - Skokanem Jakubem Jandou to neskončilo. Také lyžařka-akrobatka Nikola Sudová teď tvrdí: Obírají mě o peníze. "Svaz mi dluží 230 tisíc korun," říká vicemistryně světa a šestá žena z olympiády. "Ve středu mám odjet na soustředění na Zermatt, ale nemám ho z čeho zaplatit."

Loni měla v reprezentační smlouvě, že jí svaz uhradí náklady na starty ve Světovém poháru ve výši 750 tisíc korun. „Jenže v lednu nebyly na úseku peníze, tak jsem odletěla na poháry do Ameriky za své a na svaz potom odnesla vyúčtování. Ale peníze jsem dodnes neviděla.“

Vedení úseku akrobatického lyžování se hájí klauzulí, podle které je úhrada „závislá od finančních možností úseku“. Sudová však namítá: „Oni ty peníze měli.“

Navíc úsek nyní rozhodl: v následující sezoně nebudou hrazeny náklady spojené se Světovými poháry Radku Herotovi, trenérovi Sudové.

„Radek dostane jen plat 15 tisíc hrubého. Je ochotný dělat i za takové peníze, ale nemůže si z toho hradit cesty na svěťáky,“ ohrazuje se boulařka.

Přitom pravidla FIS jasně říkají: Závodnice nesmí startovat ve Světovém poháru bez trenéra. „Takže teď vlastně nemůžu závodit,“ podotýká Sudová.

Už před prázdninami žádala nového předsedu lyžařského svazu Lukáše Sobotku, aby jí pomohl. „Na úseku si všichni můj problém přehazovali jako horký brambor a nikdo neměl snahu ho řešit.“

Podle Sobotky, známého mírotvorce z kauzy Janda, nemá Sudová z právního hlediska na peníze nárok – vzhledem k dodatku ve smlouvě o finančních možnostech úseku. „Přesto se pokusíme spor vyřešit.
Neříkám, že jí hned všechno zaplatíme. Ale přinejmenším jí nějaké peníze půjčíme, aby mohla na soustředění.“

Sobotka také zvažuje možnost, že svaz odkoupí od lyžařky některé reklamní plochy na výstroji za finanční úhradu. „Chybou minulého vedení svazu bylo, že si žádné plochy pro sebe neponechalo. Mohli vydělat víc.“

Pomoci by mohla i Dukla, kde je Sudová členkou. „Zatím nemám ani na fyzioterapeuta,“ říká lyžařka. Nová reprezentační smlouva, kterou mezitím podepsala, jí zaručuje 540 tisíc korun na Světové poháry v této sezoně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž