Sudová je s desátým místem spokojena

Ruka - Desátá skončila česká lyžařka Nikola Sudová v dnešním zahajovacím závodu Světového poháru v akrobatickém lyžování v jízdě v boulích. Závod ve finském středisku Ruka vyhrála Norka Karin Traaová, druhá byla Kanaďanka Jennifer Heilová a třetí Hannah Kearneyová z USA. "Je to dobrý vstup do sezony," shodla se Sudová s trenérem Radkem Herotem v hodnocení.

Z kvalifikace postoupila Sudová z dvanáctého místa a ve finále si o dvě místa polepšila. "Postup do finále byl překvapením, druhá jízda slušná," dodala Sudová. V silném ledovém větru závodnice na startu mrzly a těžko pak zkřehlé končetiny na svahu rozhýbávaly. Sudová startovala jedenáctá a mezi boulemi se cítila nejistě.

"Házelo a kopalo to se mnou," popsala Sudová. Na skocích v první jízdě předvedla jednoduchou helikoptérou a helikoptéru s krosem. "Po dopadu jsem musela udělat dost velký brzdný oblouk," prozradila.

Po jedenácti závodnicích figurovala Sudová na šestém místě a po ní jelo ještě šestnáct žen. Proto se pomalu loučila s postupem do finále. Jenomže mráz udělal své a mezi dvanáctku se jako poslední vešla. "To bylo velké překvapení," souhlasila.

Finálovou jízdu si mohla užít. Jela první, takže byla zahřátá, a rychlostně se zlepšila o vteřinu a půl. "S tím jsem spokojená, protože jsem se dostala průměrného času závodnic," řekla. Na skocích s vyšší rychlostí bojovala a měla problémy s odrazy. Ukázala helikoptéru s roznožkou a helikoptéru se zánožkou a roznožkou, i když prvky nepředvedla úplně čistě.

Světový pohár akrobatických lyžařů v Tignes od 9. do 11. prosince byl zrušen, takže na další závody se Sudová vydá 20. prosince do Madonny di Campiglio. Tam by se s ní měla poprvé představit i její o čtyři roky mladší sestra Šárka Sudová.

Výsledky:
Muži:
1. Lahtela (Fin.) 24,90 b., 2. Bloom (USA) 24,57, 3. Ronkainen (Fin.) 24,21, 4. Babic (USA) 23,94, 5. Rousseau (Kan.) 23,59, 6. Glušenko (Rus.) 23,08.
Ženy: 1. Traaová (Nor.) 25,43 b., 2. Heilová (Kan.) 24,72, 3. Kearneyová (USA) 23,73, 4. St. Pierreová (Kan.) 23,45, 5. Bahrkeová 21,15, 6. Shanleyová (obě USA) 20,87, ...10. Sudová (ČR) 19,42.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž