Český lyžař Kryštof Krýzl na trati obřího slalomu na MS v Beaver Creeku.

Český lyžař Kryštof Krýzl na trati obřího slalomu na MS v Beaver Creeku. | foto: AP

Špindl opět korunuje české lyžařské šampiony, slalom už je má

  • 0
Tradiční vyvrcholení v podobě závěrečných slalomů bude po dlouhých letech ve Špindlerově Mlýně chybět. Ty se totiž jely už v pondělí v Koutech. I tak ale české šampiony ve sjezdovém lyžování krkonošské středisko bude opět korunovat. První dvě disciplíny jsou na programu ve středu.

„Pořadatelé dělají všechno pro to, aby se dodržel plánovaný program,“ uvedl ředitel závodů Bohumír Zeman vzhledem k počasí, které nejen na české hory vrátilo zimu, napadlo deset až patnáct centimetrů sněhu a doprovází to typické aprílové počasí.

Na rozdíl od mnohých šampionátů v minulých letech, které doprovázelo už ryze jarní počasí, se tentokrát domácí špička i řada výborných lyžařů ze zahraničí mohou těšit na vyloženě zimní podmínky. V nich pořadatelé připravují červenou sjezdovku svatopetrského areálu, na níž se všechny závody odjedou.

Ve středu je na pořadu superobří slalom, který bude společně s následujícím slalomem zároveň součástí superkombinace, čtvrtek a v pátek obří slalomy. Proč hned dva? Protože letošní šampionát je společný pro Českou a pro Slovenskou republiku. První den se pojede závod českého šampionátu, druhý den slovenského.

Výsledky

Pořadí mistrovství České republiky ve sjezdovém lyžování

Sjezdaři si tento model vyzkoušeli už v Koutech, po pondělním slalomu, v němž se jelo o českého mistra, se v úterý jelo o slovenského. S českými mistrovskými tituly ve slalomu se z Koutů do Špindlerova Mlýna přesunují Kryštof Krýzl a Michaela Smutná.

Krýzl sice dojel v samotném závodě až pátý, ale z Čechů jako první. Vynahradil si to však při slovenském šampionátu, který ovládl.

Zajímavost? Pondělní závod jel také Ital Roberto Nani, desátý muž letošního pořadí Světového poháru ve slalomu. A nevyhrál, porazil ho totiž hlavně díky prvnímu kolu, kdy získal více než vteřinový náskok, Slovinec Kuernen. Možná i proto, že Nani cestou zabloudil a místo do moravských Koutů dojel do jihočeských, na správné místo dorazil až nad ránem před závodem.

Výborná zahraniční konkurence se dá očekávat i ve Špindlerově Mlýně, byť slalomář Nani u toho už nebude. Česká špička bude kompletnější mezi muži, kde bude chybět jen zraněný Bank. U žen je to trochu horší. Slalomářka Strachová nebyla ani v Koutech, kvůli zraněnému kolenu musela sezonu ukončit Pauláthová a podobně na tom je Dubovská, kterou od únorového mistrovství světa trápí nemoc.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž