SMŮLA. Šárka Strachová v prvním kole slalomu v Mariboru, které dokončila na...

SMŮLA. Šárka Strachová v prvním kole slalomu v Mariboru, které dokončila na prvním místě. Závod pak byl kvůli špatným podmínkám zrušen. | foto: AP

Velká smůla. Strachová v Mariboru vedla, jury slalom zrušila

  • 70
Slalomářka Šárka Strachová zažila velkou smůlu. Po prvním kole ve slovinském Mariboru sdílela se Švýcarkou Holdenerovou vedoucí příčku a plánovala útočit na první vítězství v sezoně. Místo toho si balí lyže a odjíždí domů. Jury kvůli příšerným podmínkám závod ukončila. Bylo teplo, pršelo a trať se pod lyžařkami bortila.

Pořadatelé se snažili podnik všemožně zachránit, ale bez úspěchu. Závod se zrušil po 25 startujících. Slušné závodní podmínky mělo pouze sedm slalomářek z elitní skupiny Světového poháru, do níž patří také Strachová.

„Ačkoli jsem byla na vedoucí pozici, myslím, že to bylo správné rozhodnutí. Trať byla příliš rozbitá, a případné zranění nestojí za to,“ řekla Strachová na svém Facebooku a přiznala, že závodnice byly proti startu už od začátku.

„FIS ale nakonec rozhodla, že se bude startovat,“ popsala dění v zákulisí.

Česká lyžařka před závodem hlásila, že se cítí ve výborné formě, a to pak předvedla i na trati. Výborně zvládla přesazené brány, jela čistě a agresivně.

On-line reportáž

Závod jsme sledovali minutu po minutě

Do cíle dorazila s číslem čtyři jako první, až poté ji dorovnala sedmička, tedy Wendy Holdenerová. Největší soupeřky v boji o malý křišťálový glóbus přitom zůstaly v pořadí až za Strachovou.

Před Petrou Vlhovou měla náskok devíti setin, další Slovenka Veronika Velez-Zuzulová ztrácela na čtvrtém místě tři desetiny, zatímco vedoucí žena hodnocení slalomu Frida Hansdotterová ze Švédska byla o 44 setin pátá.

Strachovou potěšilo, že dokáže jezdit rychle i na měkkém sněhu a rovinatějším profilu, na což se zaměřovala v tréninku. „Odjíždím z Mariboru s dobrým pocitem. Když už ne s bednou, tak aspoň něco,“ dodala s úsměvem.

Další závodnice už bojovaly na motokrosovém svahu s měkkým sněhem, vyjetým korytem a boulemi. Do toho ještě začalo nepříjemně pršet. Z posledních sedmi závodnic, které se spustily z kopce, nedokončilo slalom hned pět! Berndatte Schildová tragikomicky přepadla přes reklamní panel.

Zbylé dvě, které se dopotácely do cíle, nabraly nevídanou pětisekundovou ztrátu na nejlepší. Jury se proto po 25 lyžařkách v cíli rozhodla závod zrušit.

Je to už čtvrtá slalomová oběť teplé zimy. Kvůli nedostatku sněhu byl přeložen úvodní závod sezony ve finském Levi, pak vypadl i chorvatský Záhřeb, německý Ofterschwang a nyní předčasně skončil také Maribor.

Bylo to však rozumné rozhodnutí. Ve slovinském středisku, které leží pouze 340 metrů nad mořem, šplhala teplota až k deseti stupňům. Sníh byl rozbředlý a podmínky zcela neférové.

„Kolem čísla dvacet už to bylo téměř nesjízdné,“ zmínila Strachová.

O případném náhradním termínu FIS dosud neinformovala. Další slalomový podnik by se tak měl konat na konci února ve Stockholmu, kde je na programu netradiční paralelní závod. Poté zbývají jen slalomy v Jasné a Svatém Mořici.

Kvůli nepříznivému počasí se neodjel ani nedělní obří slalom mužů v Ga-Pa, na který se chystali také čeští reprezentanti Kryštof Krýzl a Adam Kotzmann.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž