Roman Koudelka

Roman Koudelka | foto: AP

Koudelka, Portyk a spol. se v Liberci utkají o letní tituly

  • 1
Nejlepší čeští skokané na lyžích a sdruženáři se představí v neděli v Liberci. Budou bojovat o letní tituly mistrů republiky.

Roman Koudelka, Jan Matura, Tomáš Portyk nebo Miroslav Dvořák. Fanoušci lyžování mají příležitost vidět v akci kompletní elitu českého skoku a severské kombinace.

Zimní sezona se sice rychle blíží, ale liberecké areály na Ještědu a ve Vesci zažijí v neděli teprve vrchol letní sezony. Za účasti kompletní špičky se tady koná Mistrovství České republiky hned ve dvou lyžařských disciplínách – v individuálním závodě v severské kombinaci (HS134/10 km) a ve skoku na lyžích.

Šampionát v Liberci

Neděle 16. října
Skok na Ještědu, můstek HS 134
9.00 – sdruženáři: oficiální trénink, poté zkušební kolo a jedno soutěžní kolo
10.00 – skokani: oficiální trénink 11.00 – první z dvou soutěžních kol
Běh ve Vesci
15.00 – start běžecké části závodu v severské kombinaci

Nejlepší skokané dorazí do Liberce z německého Klingenthalu, kde se v posledních dnech připravovali na tamním můstku. „Do startu Světového poháru nám zbývá měsíc a začínáme skákat na keramické stopě,“ řekl reprezentační trenér Jakub Jiroutek.

S letní přípravou panuje v českém táboře spokojenost. V závodech letní Grand Prix si reprezentanti vybojovali rozšíření počtu závodníků pro Světový pohár na celkových šest míst. „Výrazně na sebe upozornili mladí závodníci Tomáš Vančura a Vojtěch Štursa, kteří v jednom ze závodů v Rusku vybojovali druhé a třetí místo,“ uvedl Jiroutek. Celkově nejlepším z Čechů v letní Grand Prix byl právě Vančura, který skončil dvanáctý.

Na Ještědu se v neděli představí i česká jednička posledních let Roman Koudelka nebo 36letý Jan Matura. Do sezony světových závodů půjde i nejstarší český skokan Jakub Janda, kterému je ještě o dva roky více. Skokanský veterán si však teď léčí zraněnou patu. „Janda i Matura pořád mají týmu co dát a můžou končit ve Světovém poháru v bodované třicítce,“ ujistil Jakub Jiroutek.

Česká reprezentace je rozdělená na dvě skupiny. Jiroutek má na starosti starší skokany Jandu, Maturu, Hlavu a Kožíška. Mladší borce Koudelku, Vančuru, Štursu a Poláška vede Rakušan Richard Schallert.

Po šampionátu na Ještědu se budou elitní skokané připravovat na liberecké Dukle a od 23. října je čeká soustředění v německém Oberstdorfu. Světový pohár jim začíná koncem listopadu ve finské Ruce.

Kromě skokanů na lyžích se v Liberci v neděli poperou o domácí tituly také nejlepší sdruženáři. Loňské prvenství bude na Ještědu a na asfaltovém okruhu ve Vesci obhajovat juniorský mistr světa Tomáš Portyk.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž