Skokany na lyžích nepustili na závody do Finska

  • 2
Praha - Čeští skokani na lyžích se z rozhodnutí rady úseku kvůli slabé výkonnosti nezúčastní dvou závodů letní Grand Prix v Lahti. Trenér Pavel Mikeska chtěl, aby jeho svěřenci ve Finsku skákali, ale musel se podvolit verdiktu funkcionářů. Sedm reprezentantů Jakub Janda, Michal Doležal, Jakub Jiroutek, Jiří Parma, Pavel Fízek, Jan Mazoch a Jan Matura odjede po domácí přípravě trénovat do Stamsu a čtyři z nich nastoupí na poslední díl letní skokanské série za týden v Innsbrucku.
 

"Víceméně šlo o výkonnostní důvody," vysvětlil rozhodnutí skokanské rady sportovní ředitel disciplíny Luděk Matura. "Výsledky v letních závodech Světového poháru nebyly dobré. Udělali jsme změny na trenérských postech a chceme být v zimě lepší, ale zatím tomu nic nenapovídalo. Klademe důraz na fyzickou přípravu a kluci se potýkají s hmotností," dodal Matura.

Trenér Mikeska nemohl rozhodnutí rady ovlivnit. "Vadí mi, že se se mnou nikdo nebavil. Že mi to jen prostě oznámili a já už nemohl nic udělat," citoval deník Sport Mikesku, který situaci odmítl pro ČTK komentovat. "Nejsem člen rady úseku, která to rozhodla. Akceptuji to," uvedl Mikeska.

Část skokanů absolvuje fyzickou přípravu s Mikeskou ve Frenštátě pod Radhoštěm. Druhou skupinu vede v Liberci slovenský asistent Jan Tánczos, který před deseti lety s Maturou tréval tehdejší federální reprezentaci. Letos nahradil Davida Jiroutka.

Od středy 11. září budou skokani trénovat ve Stamsu a před sobotním závodem v Innsbrucku rozhodne o nominaci test. Z Rakouska se reprezentace přesune do Predazza, dějiště únorového mistrovství světa. "Vyzkoušíme si tam spolupráci s kompletním realizačním týmem, biomechanikem či psycholožkou," řekl Mikeska.

Do Itálie se skokani vrátí začátkem října a možná ještě jednou. "Budu to prosazovat," konstatoval Matura.

 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž