Jan Matura

Jan Matura | foto: Reuters

Jedenáctý Matura po závodě v Ga-Pa: Potěšily mě kvalitní skoky

  • 1
Skákat na Nový rok v Garmisch-Partenkirchenu, to Janu Maturovi v posledních letech sedí. Loni se 16. místem z německého střediska odrazil k úspěšné druhé části sezony, kterou zakončil jako desátý v pořadí SP. V letošním klání skončil ještě lépe - jedenáctý, což je jeho nejlepší umístění v prestižním skokanském seriálu.

Máte rád rčení: Jak na Nový rok, tak po celý rok?
Dnes už mi to bylo řečeno několikrát... Hodně lidí mi předhazovalo loňský rok, kdy jsem se tady rozjel. Jedenácté místo je skvělé. Ale nejdůležitější je, že jsem předvedl šest velmi kvalitních skoků za sebou. To mi v předešlých závodech scházelo.

Vy jste si na loňský rok nevzpomněl? 
Já hlavně vím, že mi zdejší můstek sedí. Proto jsem doufal, že se mi podaří skočit nějaký dobrý výsledek. A že to je nejlepší umístění na turné, je jen dobře. 

V Oberstdorfu jste nebodoval. Kdy v Ga-Pa se dostavil pocit: Teď by to mohlo vyjít?
Asi hned po prvním tréninkovém skoku, byl dobrý. Skákalo se  mi tady dobře, i v  den závodu byly všechny skoky velice kvalitní.

Ty závodní skoky byste označil za nejlepší ze všech, co předvedl v Ga-Pa?
Asi byly lepší, ale žádný nebyl úplně stoprocentní. První byl malinko vydařenější, to jsem se i zaradoval. Cítil jsem, že to bylo na slušné umístění. Ve skocích rozhodují detaily, co stojí třeba  metr a půl nebo dva metry. Když se udělá chyba jako zpoždění odrazu, s čímž jsem trochu bojoval v předešlých závodech, je to i šest sedm metrů. A to je katastrofa. 

Na turné jste si vezl dvě nové kombinézy. Prospěly vám úpravy na nich?
Je to jedna z pozitivních věcí, pomohly mi. Cítím se dobře, nikde mi nic netlačí, pomohlo to k nějakému metru i nájezdová rychlost se zvětšila.

Jak moc vám výsledek z Ga-Pa zvedne sebevědomí?
Zvedne, o tom není pochyb. Ale spíš doufám, že už se uklidní spekulace, že to nejde a co se děje. Náš sport je víc o štěstí než o výkonnosti, což je vidět i na výsledcích. Skokan, který skončí v kvalifikaci čtyřicátý nebo padesátý, je pak v závodě patnáctý - jde o to, že to v daný moment nezkazil nebo měl štěstí na vítr. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž