Skikrosař Kraus si jede pro vítězství v SP

Praha - Parádní dárek ke čtvrtečním třicetinám si může nadělit skikrosař Tomáš Kraus. Český lyžař jede do švýcarského Grindelwaldu a přestože má nespočet šrámů, hodlá v sobotu uhájit prvenství v konečném pořadí SP. "Všichni se na mě chystají, ale jsem připravený vyhrát," řekl Kraus rozhodně.

Z předešlých pěti soutěží tři vyhrál, jednou byl čtvrtý a desátý. Před Rakušanem Isidorem Grünerem má ovšem náskok pouhých jedenáct bodů. Třetí je v celkové klasifikaci další český reprezentant Stanley Hayer.

Z prvenství v konečném hodnocení SP se z českých závodníků za uplynulých patnáct let radovala jen biatlonistka Jiřina Adamíčková v roce 1990. Druzí v seriálu skončili skokan na lyžích Jaroslav Sakala (1993) a běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová (2002).

Víc než boj o konečný triumf Krause v pauze zaměstnávala starost o vlastní tělo. "Pobouraný jsem dost," řekl. Kvůli naražené ruce podává při loučení levačku, pochroumané má rameno a z kolena naraženého na X-Games v Aspenu mu tahali krev. Na lyžích jezdí s ortézou. "Po startu se člověk zatne. Na vše zapomene a jede zostra," řekl závodník s tím, že drobná zranění nemá cenu ani jmenovat.

Důležitou roli při skikrosu hraje start. Rychlost odrazu určuje, kdo bude mít nejlepší stopu v koridoru ostrých zatáček, boulí a skoků. "Na startu mi nic kupodivu nevadí. Když vyrazím na trať první, už se dojet nenechám," plánoval Kraus taktiku.

Před finále se trochu obával nekalých praktik soupeřů. Už v japonské Naebě málem spadl, když se mu "náhodou" dostala soupeřova hůlka mezi nohy. "Jdou po mně. Někteří prostě nechtějí, abych celkově vyhrál," řekl Kraus. Podle něj jde hlavně o
soupeření výrobců lyží.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž