Skiatlon? Královská běžecká disciplína

  • 4
Oberstdorf - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Stanou se Češi králi v královské disciplíně? Možná už v sobotu a v neděli. Kateřina Neumannová a Lukáš Bauer jedou na šampionátu o zlato ve skiatlonu. Pomalu nejprestižnějším, ale už dávno nejatraktivnějším závodě běžeckého programu. Držte palce! "Musíte být komplexní závodník, abyste uspěli," řekla Kateřina Neumannová.

Tedy umět klasiku i "bruslit", v depu rychle přezout lyže a vyměnit hole, strkat se v houfu soupeřů a ve finiši je setřást. "Věřím si, doufám, že české barvy budou zase vidět," těší se Lukáš Bauer. Vyhrál před třemi týdny skiatlon na olympijských tratích v Pragelatu, Neumannová tam byla druhá.

Ona triumfovala před rokem ve Světovém poháru ve Falunu. Skiatlon se jezdí teprve čtvrtou sezonu. Ženy 7,5+7,5 km, muži 15+15 km – to je pořádná zabíračka. Nahradil tzv. kombinovaný závod.

Ještě na olympiádě v Naganu 1998 se jela klasika a druhý den bruslení, do nějž se vyráželo s odstupy podle výsledku prvního závodu. Medaile se dávaly za oba.

"Ta přestávka Kačeně vyhovovala víc, má pomalejší poločas rozpadu laktátu," říká trenér Stanislav Frühauf. To znamená, že se rychleji dostane do únavy, ale pak déle vydrží, než "padne".

Až později se oba závody přesunuly do jednoho dne s hodinovou pauzou, jedněmi medailemi a dalším prvkem – přezouváním lyží. Závodníci mají stejné tzv. kombi–boty.

V depu však vymění delší klasické lyže s vyšší špičkou za kratší "bruslařské". Ty se navíc nemažou vosky, ale pouze parafinují. Podobně jako při triatlonu, kde si závodníci berou nebo odkládají kolo, bývá i v lyžařském depu občas rušno.

Švéd Södergren přijel předloni v Ramsau do svého boxu a našel ho prázdný. Zoufale se rozhlížel kolem, až fanoušci u trati mu ukázali: Támhle! Lyže mu sjela z mírného kopečku pár metrů k plůtku. Bleskově ji sebral a ještě skončil třetí!

Slovák Bajčičák si zase před dvěma lety v Kuusamu omylem "vypůjčil" lyže Japonce Kanamarua. V cíli si pochvaloval, jak mu skvěle jely, než poznal, že nebyly jeho... Diskvalifikovali ho.

Mění se i hole. Někteří borci si je obtočí oboustrannou lepicí páskou, aby je pevněji chytili, ještě než si stačí navléknout poutka. "Já depo nikdy netrénoval, ale v Pragelatu jsem ho měl nejrychlejší," nedělá si hlavu Bauer. "Těch pár vteřin doženete. Spíš chce dávat pozor, abyste nenabourali, když tam těsně před vámi někdo zabočí."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž