Americký lyžař Bryce Bennett se raduje z nečekaného triumfu ve sjezdu ve Val...

Americký lyžař Bryce Bennett se raduje z nečekaného triumfu ve sjezdu ve Val Gardeně. | foto: Reuters

Bennett nečekaně ovládl sjezd ve Val Gardeně, překvapil i dvacátý Zabystřan

  • 13
První sjezd v sezoně Světového poháru nečekaně vyhrál ve Val Gardeně Bryce Bennett. Americký lyžař si připsal druhé vítězství v kariéře. O překvapení se postaral i český reprezentant Jan Zabystřan, který vyrazil na trať se startovním číslem 63 a dojel si pro bodované 20. místo. Vylepšil si tak dosavadní maximum v nejrychlejší disciplíně.

Bennett, který vyjel na trať také až po všech favoritech s číslem 34, zvítězil s náskokem tří setin sekundy před norským obhájcem malého glóbu Aleksanderem Aamodtem Kildem. Třetí byl se ztrátou pěti setin obhájce celkového prvenství v SP Švýcar Marco Odermatt.

„Tak tohle jsem opravdu nečekal. Prostě jsem vstal a řekl si, že musím všechny pochybnosti hodit za hlavu a věřit si,“ citovala Bennetta agentura AP. „Tohle je prostě lyžování, proto ho milujeme,“ přidal Kilde.

Jedenatřicetiletý Bennett ve sjezdu ve Val Gardeně triumfoval znovu po dvou letech a připsal si druhý úspěch v kariéře. Navíc přerušil vítěznou sérii Kildeho a Vincenta Kriechmayra z Rakouska, kteří si mezi sebe v minulé sezoně rozdělili všechna vítězství ve sjezdu.

„V této sezoně se chci posunout dopředu. Chci to předvést v Bormiu, Wengenu, Kitzbühelu, Chamonix... Všude chci zajet dobré časy,“ uvedl Bennett. „A kdybych vyhrál glóbus za sjezd, tak už mě nikdy neuvidíte. V cíli zahodím lyžáky, skočím do letadla a budu rybařit na lodi v Mexiku,“ dodal.

Zabystřan si pro nejlepší výsledek kariéry ve sjezdu dojel se ztrátou sedmi desetin na Bennetta. Český reprezentant se před dnešním závodem v nejrychlejší disciplíně ve Světovém poháru představil třikrát a dojel na 52., 57. a 64. příčce.

Český lyžař Jan Zabystřan se raduje z 20. místa ve sjezdu ve Val Gardeně.

Sám tomu nevěřil, zvlášť když ve Val Gardeně nikdy nezávodil a měl k dispozici jen jeden trénink. „Jsem strašně rád za ten celý závod, za to dvacáté místo, je to pro mě neskutečné. Doufal jsem, že zítra v superobřím slalomu zajedu nějaký dobrý výsledek do 30. místa, ale že to bude už dneska, tak je to neskutečné. Ta ‚skikrosová‘ pasáž s boulemi a skoky mi sedla strašně moc. Obecně mám boule a skoky rád,“ radoval se v nahrávce pro média.

Celkově si pětadvacetiletý Zabystřan v seriálu připsal druhý nejlepší výsledek v kariéře. Jeho dosavadním maximem byly dvě 19. příčky - letos v lednu v superobřím slalomu v Cortině d’Ampezzo a v kombinaci v Bormiu v prosinci 2019.

Lyžaři se premiérové rychlostní disciplíny v novém ročníku Světového poháru dočkali na šestý pokus. Před tím byly kvůli nepřízni počasí zrušeny dva sjezdy v Zermattu a oba sjezdy i superobří slalom v Beaver Creeku.

Z předchozích devíti plánovaných závodů v SP se zvládly odjet pouze dva - v polovině listopadu slalom v Gurglu a v sobotu ve Val d’Isére obří slalom. Ve Val Gardeně jsou ještě na programu páteční superobří slalom a sobotní sjezd.

Světový pohár ve sjezdovém lyžování

Val Gardena (Itálie)

Muži - sjezd: 1. Bennett (USA) 1:23,80, 2. Kilde (Nor.) -0,03, 3. Odermatt (Švýc.) -0,05, 4. Allegre (Fr.) -0,13, 5. Crawford (Kan.) -0,32, 6. Babinsky (Rak.) -0,36, ...20. Zabystran (ČR) -0,70.

Průběžné pořadí (po 3 z 41 závodů): 1. Odermatt a Schwarz (oba Švýc.) oba 160, 3. Feller (Rak.) 124, 4. Bennett 100, 5. Kilde 80, 6. Zubčič (Chorv.) a Kristoffersen (Nor.) oba 68, ...53. Zabystřan 11.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž