První sjezdařský titul patří Cavagnoudové

S v. A n t o n - Francouzka Régine Cavagnoudová se stala mistryní světa v superobřím slalomu, který byl zahajovací disciplínou světového šampionátu v rakouském St. Antonu. Třicetiletá Cavagnoudová, jež dnes získala první titul v kariéře, vyhrála o pět setin vteřiny před Italkou Isolde Kostnerovou. Třetí skončila Hilde Gergová z Německa. Česká reprezentantka Lucie Hrstková zajela čas 1:28,07 a se ztrátou 4,63 sekundy na vítězku obsadila v neoficiálním pořadí 38. místo. Domácí Rakušanky v zahajovacím závodu šampionátu neuspěly. Nejlepší z nich, obhájkyně trofeje Alexandra Meissnitzerová, dojela až osmá.

Loňská vítězka Světového poháru Renate Götschlová sice na druhém mezičasu vedla před Cavagnoudovou o půl vteřiny, ale po chybě spadla. "Renate riskovala všechno, a to se pak něco takového může stát," omlouvala pád své krajanky Meissnitzerová. Se svou jízdou však až na střední část trati spokojena nebyla.

Cavagnoudová zvládla roli favoritky. Letos vyhrála tři superobří slalomy v řadě a v této disciplíně neskončila hůře než třetí. "Byla jsem pod tlakem, ale dokázala jsem se uvolnit a jet čistě," řekla sjezdařka z La Clusaz. Na mistrovství světa
skončila doposud nejlépe desátá v kombinaci před deseti lety v Saalbachu.

Před dvěma lety odjela Francouzka rovněž jako favoritka na MS do Spojených států, ale v tréninku na sjezd si poranila koleno a její naděje pohasly. "Dnešek je odškodněním za mistrovství světa 1999. Vail je zapomenut," ulevila si Cavagnoudová.

Kostnerová nepřidala do sbírky třetí titul mistryně světa v superobřím slalomu. Italka vyhrála super-G v Sierra Nevadě v roce 1996 a vítězství dokázala zopakovat o rok později v Sestriere. "Letos jsem v super-G ve Světovém poháru ještě tak vysoko nebyla," řekla Kostnerová spokojeně.

Překvapením byl bronz Gergové, i když Němka už měla tutéž medaili ze stejné disciplíny z roku 1997. Jenomže loni v lednu si olympijská šampiónka ve slalomu z Nagana zlomila při volejbalu nohu a letos nezajela žádný solidní výsledek. Na trať se vydala osmnáctá a z třetího místa odsunula americkou závodnici Megan
Geretyovou.

"Konečně jsem zase na špičce," radovala se pětadvacetiletá německá lyžařka. "V Naganu jsem s medailí počítala, tentokrát jsem na to ani ve snu nepomyslela. Je pro mě proto stejně cenná jako olympijské zlato," dodala Gergová.

Dvacetiletá Hrstková jela letos superobří slalom popáté, se světovou špičkou změřila síly potřetí. K tréninku této disciplíny se dostala všehovšudy dvakrát. "Mohla jsem jet rychleji, ale mám pořád respekt. Pustit se bezhlavě dolů je na náročné trati bez přípravy nemožné. Podvědomě jsem brzdila," uvedla v cíli Hrstková.

Začátkem ledna vyhrála superobří slalom kategorie FIS v Itálii. "Ta trať sice byla technická, ale se sjezdovkami v Světovém poháru se nedá srovnat," řekla česká lyžařka. V St. Antonu se sjezdařky vyrovnávaly s náhlými zlomy a ostrými zatáčkami. "Nikde není místo na odpočinek, pořád to uhání z kopce a je nutné si zapamatovat, jak se najíždí do zatáček," popsala Hrstková.

V úterý a ve středu se Hrstková zúčastní tréninků sjezdu a v pátek by měla absolvovat kombinaci. "Super-G bylo rychlé, takže sjezd snad taky zvládnu a kombinaci pojedu," řekla Hrstková.

Výsledky - superobří slalom:
1. Cavagnoudová (Fr.) 1:23,44, 2. Kostnerová (It.) -0,05, 3. Gergová (Něm.) -0,08, 4. Geretyová (USA) -0,15, 5. Montilletová (Fr.) -0,25, 6. Reyová-Belletová (Švýc.) -0,28, 7. Wibergová (Švéd.) -0,34, 8. Meissnitzerová (Rak.) -0,39, 9. Clarková (USA)
-0,42, 10. Turgeonová (Kan.) -0,46, 11. Haltmayerová (Něm.) - 0,65, 12. Brydonová (Kan.) -0,72, 13. Kosteličová (Chorv.) -0,88, 14. Putzerová -0,93, 15. Ceccarelliová (obě It.) -1,09, ...38. Hrstková (ČR) -4,63.

Francouzka Régine Cavagnoudová se stala mistryní světa v superobřím slalomu


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž