Premiéra skikrosařů má světovou účast

  • 1
Praha - Historicky první závod Světového poháru ve skikrosu vyhrál český lyžař Tomáš Kraus, podobný kousek by rád zopakoval rovněž v domácí premiéře. Ve Špindlerově Mlýně by mu měla v sobotu rychlá trať sedět. "Přihlášky se jen hrnou, na poslední chvíli přišly z Argentiny a Finska," řekl ředitel závodu Marek Rejman.

Pořadatelé už mají 140 přihlášek, a to není konečné číslo. "Až na pár výjimek, které jedou americké série, se představí kompletní světová elita. Účast ohlásili vedoucí závodníci Světového poháru Enak Gavaggio z Francie a Franziska Steffenová ze Švýcarska."

Česko vkládá naděje zejména do Tomáše Krause, Stanleyho Hayera a Michala Novotného. Mezi ženami se představí Tereza Kacířová a Veronika Doleželová. Chybět bude pouze šestadvacetiletá Karolína Šedová, která je na mateřské dovolené.

"Rád bych postoupil do finále, mezi 32 nejlepších. Ale Tomáš Kraus a Stanley Hayer mají větší ambice. Tomáš měl v poslední době smůlu. Jednou upadl, pak špatně namazal, nejely mu lyže. Teď je správně naštvaný. Věřím, že skončí do třetího místa," uvedl dvaadvacetiletý Michal Novotný, jenž vedle skikrosu jezdí i na snowboardu.

Hayer dojel o víkendu v americkém Aspenu na prestižních závodech Winter X-Games osmý, Kraus o tři příčky za ním.

Trať bude kratší, ale zase rychlá a technicky náročná. Závodníci ji zvládnou za 50 vteřin. "Museli jsme udělat co největší a nejmasivnější překážky, koridor světových parametrů. Řekl bych, že hodně divácky atraktivní, až na úkor zdraví a rizika. Krausovi bude sedět," uvedl Rejman s tím, že část trati povede i po černé sjezdovce.

Kvůli velkému návalu se přesunula kvalifikace už na páteční poledne, finále Světového poháru se pojede ve Špindlerově Mlýně v sobotu od 12.00. Na odměny je vyčleněno 20 000 eur.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž