Předpověď dává sdruženářům v Liberci naději

Praha - Mráz, který předpovídají meteorologové od dnešní noci, dává pořadatelům Světového poháru v severské kombinaci v Liberci naději, že nebudou muset závody zrušit. Na můstku pod Ještědem a nových tratích ve Vesci by se měly 22. a 23. ledna uskutečnit sprint a klasický závod.

Rozhodnutí o pořádání sdruženářského SP v Liberci musí padnout v neděli 16. ledna. "Vzhledem k předpovědi počasí, která mluví o tom, že má od dnešní noci mrznout, jsme optimističtí a je předpoklad, že se závody uskuteční v plném rozsahu," řekla tisková mluvčí libereckého SP sdruženářů Michaela Drobná.

Ještědský můstek by mohl být připraven do konce týdne. V případě, že poklesnou teploty pod nulu, tak se doskok zasněží technickým sněhem. "Jsme připraveni buben navozit sněhem z okolí, aby kvalitou vyhovoval Světovému poháru," uvedla Drobná.

Nejvíc práce organizátory čeká na nových běžeckých tratích ve Vesci. Na potřebný okruh o délce 2,5 km, šířce šest metrů a výšce 25-30 cm je potřeba podle stavitele tratí Jakuba Vodrážky 6000 kubíků sněhu. "Mělo by se to dát vyrobit za pět nocí," řekla Drobná. Poprvé by pět klasických sněžných děl a dvě zasněžovací tyče mohly chrlit sníh na louky v noci ze čtvrtka na pátek.

Organizátoři počítají i s variantou, že nevyrobí dostatek technického sněhu. V tom případě by sníh navezli z hor. "Máme vyhlídnuté lokality v Jizerských horách i v Krkonoších, což by bylo dražší, ale i s tím se počítá," konstatovala Drobná.

O přesunutí běhu do Bedřichova, kde se dříve závodilo, pořadatelé neuvažují. "Dělá se vše, aby se jelo ve Vesci," řekla Drobná. Ve Vesci mají vést běžecké tratě na mistrovství světa v Liberci 2009 a SP sdruženářů je prvním testem této lokality.

Před rokem odvál sobotní sprint SP v severské kombinaci v Liberci silný nárazový vítr na skokanském můstku. Nedělní klasický závod vyhrál německý sdruženář Ronny Ackermann.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž