Momentka ze závodu Tour de Ski na pražském Výstavišti

Momentka ze závodu Tour de Ski na pražském Výstavišti | foto: Michal Šula, MF DNES

Pražské sprinty v rámci lyžařské Tour de Ski zavítají zřejmě na Strahov

  • 0
Potřetí se v nadcházející sezoně uskuteční lednový sprinterský závod v rámci lyžařské Tour de Ski v Praze a potřetí na jiném místě. Po Hradčanech a Výstavišti ve Stromovce se světová běžecká elita zřejmě představí na Strahově.

Uvedl to dnes generální sekretář Svazu lyžařů České republiky (SLČR) Petr Graclík, který je nyní na kongresu mezinárodní federace FIS v Curychu. Tam zástupci svazu změnu místa a pořadatele závodu potvrdili.

"Prezentovali jsme tady možnost trati v oblasti Strahova," řekl Graclík s tím, že návrh měl mezi členy FIS pozitivní ohlas. "Zatím nechceme být konkrétnější, ale lokalita je to dobrá, poměrně prostorná a historicky spjatá se sportem," doplnil. Přesné umístění a profil trati svaz představí koncem příštího týdne.

Původně se měly běžecké sprinty pod názvem Pražská lyže konat podruhé za sebou na Výstavišti. Lyžařský svaz se ale rozhodl, že bude organizovat závod sám pod hlavičkou dceřiné společnosti CS Ski, a proto nepodepsal smlouvu s agenturou Kentaura. Ta sprinty pořádala předloni na Hradčanském náměstí a loni u Průmyslového paláce.

Graclík spolu s prezidentem svazu Lukášem Sobotkou potvrdili na zasedání FIS, že svaz nahrazuje v pořádání Kentauru. "Byla nám vyslovena plná podpora také ze strany ředitele úseku běžeckého lyžování pana Jürga Capola," uvedl Graclík v tiskové zprávě.

Ohledně zasněžování se nejspíš bude postupovat podobně jako v případě Výstaviště. To znamená, že ideální variantou je sníh vyrobený přímo na místě, a to buď za pomoci mrazu sněhovými děly nebo díky tekutému dusíku. "Uvažujeme i o zásobách ve vyšších polohách a pravděpodobná je kombinace všech alternativ," dodal Graclík.

Pražský sprint je po Oberhofu druhou etapou běžecké Tour de Ski, součástí Světového poháru. Uskuteční se 4. ledna 2010.

Kentaura bude po svazu požadovat úhradu nákladů, protože s pořádáním Pražské lyže počítala. "O tom jsem prezidenta svazu pana Sobotku informoval. Náklady zatím ještě vyčíslit nemůžeme, ale řádově jsou to miliony korun," řekl v týdnu Antonín Hálek, výkonný ředitel agentury Kentaura.

Agentura patří Josefu Jindrovi, příteli a poradci bývalé šéfky organizačního výboru světového šampionátu v Liberci Kateřiny Neumannové, která se organizačně podílela i na Pražské lyži.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž