Běžkyně na lyžích Petra Nováková

Běžkyně na lyžích Petra Nováková | foto: Martin Stolař, MAFRA

Juniorská běžkyně Nováková teď potáhne českou ženskou štafetu

  • 0
Nedělní týmový sprint a úterní volná desítka.Devatenáctiletá Petra Nováková má za sebou první dva starty na mistrovství světa ve Val di Fiemme, ve čtvrtek karlovarská lyžařka potáhne českou štafetu.

Dva pětikilometrové okruhy, každý s 380 metry převýšení - to nejvyšší měřilo úctyhodných dvaapadesát metrů. Takhle obtížnou trať jako na světovém šampionátu klasiků ve Val di Fiemme karlovarská lyžařka Petra Nováková ještě nikdy předtím nejela a na úterní desítce volným způsobem s intervalovým startem to bylo také hodně znát.

"Lyže mi jely super, ale bylo to opravdu hodně těžké. První kolo jsem se snažila mírnit. Pak jsme se sjely s Evinou (Vrabcovou-Nývltovou) a spolu se pěkně vycukaly, že jsem už ve druhém kole nemohla," přiznala devatenáctiletá lyžařka z karlovarského Slovanu.

Bodovaná třicítka se také oběma českým reprezentantkám dost vzdálila. Eva Vrabcová-Nývltová dojela na 41. pozici se ztrátou 2.15 minuty na vítězku Therese Johaugovou z Norska, Petra Nováková byla šestapadesátá s mankem 3.11 minuty.

"Nebyl to vrcholný výkon, ale bojovala jsem a nejen pochodovala jako naposledy. Nejsem na tom dobře, něco jsme udělali špatně v přípravě. Ale už se to aspoň trochu zvedá," řekla po závodě Eva Vrabcová Nývltová.

S Petrou Novákou tvořily dvojici už v nedělním týmovém sprintu, kde skončily dvanácté a společně budou táhnout také dnešní čtyřčlennou štafetu (startuje se ve 12.45 hodin a přímým přenosem závod vysílají Česká televize i Eurosport) na 4x5 kilometrů.

Pro Vrabcovou-Nývltovou je taková společnost v letošní sezoně hodně nezvyklá, závody Světového poháru totiž až do startu Novákové v Davosu objížděla sama obklopená českými muži a pod společným koučem Miroslavem Petráskem. "Za rok bychom ale mohly vytvořit právě s Péťou (Novákovou) tým a určitě se posuneme hodně nahoru," plánuje teď Vrabcová-Nývltová.

Pro Novákovou je start ve Val di Fiemme prvním velkým srovnáním se světovou špičkou, navíc v sezoně, do které šla kvůli vleklým patáliím se zdravím téměř bez přípravy.

Už v příští - olympijské - sezoně by to ale mělo být z její strany jiné a kromě Soči postoupí také v závodech mistrovství světa do kategorie závodnic do 23 let, kde se měla vrátit do bojů o medaile a hříčkou osudu právě na stejných okruzích v Lago di Tesero, kde se naposledy v úterý tak vytrápila. "Aspoň jsem si je stihla přečíst," oddychovala zhluboka v cíli volné desítky.

Stejně jako jejímu předchůdci v karlovarském Slovanu Lukáši Bauerovi se jí ale tratě ve Val di Fiemme moc nepozdávají. "Na skejt to ještě nějak vylezete, ale klasikou už to budou asi imitace," usmívá se v očekávání dnešního štafetového startu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž