Otec Záhrobský: Nemám jen dceru

  • 1
Benecko - Šárka Záhrobská zatím přebývá v rodinné chalupě na Benecku. Teprve v pondělí večer se nastěhuje do Špindlerova Mlýna, dějiště závodů SP. Kolem ní bude její realizační tým: otec-trenér, jeho asistent Machytka, kondiční kouč Šilhavý, lékař Beznoska. „Ale já nemám jen dceru. Mám taky kluka,“ zdůrazňuje otec Petr Záhrobský.

Rodinný klan válčí na dvou frontách. Druhý tým, vedený maminkou, právě slavil úspěchy v Saalbachu, kde Petr Záhrobský mladší ovládl dva superobří slalomy kategorie FIS. Ve světovém žebříčku rázem vyletí na 46. místo. Tak vysoko žádný český muž v rychlostní disciplíně nikdy nebyl.

Povedl se mu velký návrat po operaci. Čtyři roky závodil bez přetrženého předního křížového vazu v koleni. „Letos dostal nový vaz, štěp z holeně a dva šroubky,“ líčí otec. „Už dřív jsem čekal, že se prosadí, jenže pokaždé udělal nějakou volovinu.“

Sourozenci čerpají ze společného rozpočtu. „Do svých 17 let nás držel svými výkony nahoře Petr, teď se to otočilo.“

Záhrobská nechce nic navíc. Jen klidný penzion

Bydlení v penzionu stranou všeho ruchu pro celý rodinný tým. To je jediné nadstandardní přání Šárky Záhrobské, domácí hvězdy, před premiérou Světového poháru v alpském lyžování na české půdě. Ve středu a ve čtvrtek budou ve Svatém Petru v akci největší ženské osobnosti lyžařských svahů současnosti. „Ale nemají žádné extravagantní požadavky,“ říká Aleš Krýzl, generální sekretář závodu.

Náklady na Janicu Kosteličovou i na Anju Pärsonovou, dvě nejslavnější, vyjdou zhruba po 8000 korunách. Stejně jako na všechny ostatní. Žádné nesmyslné sumy jako za atletické dopingové královny. Pořadatelé uhradí část cestovného podle paušálu mezinárodní federace FIS, čtyři noclehy a tři dny plnou penzi, připraví stan s občerstvením pod kopcem.

„Jediným omezením při ubytování jsou kapacity lyžárny v hotelích,“ říká Krýzl. Ani Kosteličová nedostane luxusní apartmá, nocovat bude patrně na jednom pokoji s kolegyní z týmu. K tratím ji poveze servisman nebo otec vlastním autem.

Vydělat může jen za vítězství. Prémie činí 30 000 švýcarských franků, tj. asi 600 000 korun.

Záhrobský těží z pozice Šárky u firmy Head, kde se po zranění Němky Rieschové stala jedničkou stáje. „Díky tomu dostal i náš Petr kvalitní lyže na rychlé disciplíny. Už to není žádná třetí jakost,“ tvrdí otec.

Záhrobská gratulovala bratrovi textovou zprávou. „Prožil si dost neúspěchů. Potřeboval, aby ho nějaký výsledek nakopl,“ těší ji.

V úterý se vrátila z amerického Aspenu s 23. místem z úvodního slalomu Světového poháru. Ani loni tam neoslnila. „Z toho kopce už mi naskakuje kopřivka. Start mají v 3000 metrech, sníh agresivní. Nesedí nám,“ hodnotí otec. Ve Špindlerově Mlýně budou o dva tisíce metrů níž. Navíc v domácím prostředí!

Černou sjezdovku tu jela Záhrobská v tréninku snad tisíckrát, což může být výhoda. „Ale znám i hezčí tratě. Těším se jako na každý jiný svěťák,“ povídá slalomářka.

Umístění v první desítce bude považovat za úspěch, tlaku ze strany domácích fanoušků se neděsí. „Ani neodhadnu, kolik jich přijde. Datum vyšlo nešťastně: středa a čtvrtek před Štědrým dnem,“ zamýšlí se. „Ustojí to. Ona je silná osobnost,“ ujišťuje otec.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž