Novotný: Pěsti přijdou na řadu až v cíli

  • 5
Kreischberg - Nejlepší čeští jezdci snowboardcrossu Michal Novotný a Zuzana Tomčíková společně objíždějí závody a setkali se i na mistrovství světa v rakouském Kreischbergu. "Jsme dobří kamarádi," tvrdí svorně. V Čechách jim žádný soupeř nestačí, a tak jeden s druhým příležitostně i trénují. "Potřeboval bych jezdit s někým rychlejším. Od Zuzky se toho moc naučit nemůžu," ušklíbl se Novotný. To Tomčíková je zatím spokojená: "Holka mi neporadí, co dělám špatně. Pro mě je to výhoda."

Čekáte na mistrovství světa pro životní úspěch?

Novotný: Je to o lidech, co jsou tady. A přijela absolutní špička. Konkurenční WSF už snowboardcross nepořádá, takže se potkáme s nejlepšími na světě. Zatímco třeba ve freestylu je poloviny špičky na European Open v Livignu, my takové štěstí nemáme. Takže když postoupíme z kvalifikace do vyřazovacích jízd, můžeme to považovat za úspěch.

Tomčíková: Bude záležet i na trati. Všeobecně se dá říct, že dříve, když jsme jezdili na závody Snowboardové federace, byly tratě těžší a zajímavější. FIS to ještě neumí správně postavit. A tady to je stejné.

Novotný: Pro Zuzku to je dobré. Ona se bojí skoků.

Tomčíková: Nebojím, ale nemám je ráda. Stejně jako stereotypní rovnou trať. Prostě hodně bouliček, nerovností, ale nemám ráda, když jsem dlouho ve vzduchu.

Novotný: Já mám rád hodně skoků a i ty těžké. Z kvalifikace prostě postoupit musíme. Jinak to není snowboardcross. Jedna jízda na čas - to by nemělo smysl sem jezdit.

Na šampionátu se účastní snowboardcrossu i hodně závodníků z alpských disciplín, zvyklých jezdit na rovném svahu mezi brankami. Jaké mají šance?

Tomčíková: Na rovince jsou ve výhodě, jsou většinou rychlejší než my.

Novotný: Ale jak přijde skok, nemusí to zvládnout. Hlavně lítat do zatáčky jim může dělat problémy. Těch se příliš nebojím.

Závody FIS jste nikdy nejezdili. V těch Snowboardové federace soupeřilo na trati šest lidí, tady pouze čtyři. Jak to může ovlivnit výsledek?

Tomčíková: Mě sedí více soupeřů. Postupuje polovina z nich, takže mi stačilo vždy třetí místo. Je to asi pouze psychické, ale ve čtyřech mi to připadá těžší.

Novotný: Mě je to jedno. Pořád je to polovina. Ale jednodušší to bude asi ve čtyřech. Méně kontaktů a tudíž menší šance spadnout. Z více soupeřů mám také větší respekt.

Tomčíková: Tady na ty tratě by se také šest lidí nevešlo.

Novotný: Vešlo, ale bylo by to maso.

Používáte často při jízdě ruce, abyste si drželi soupeře od těla a případně je zpomalili?

Novotný: Ani ne. To potom zbrzdíte i sebe a nepostoupíte. Pěsti přijdou na řadu až v cíli (smích).

Tomčíková: Snowboardcross není nijak zvlášť tvrdý. To spíš Freestyle.

Vadí vám, že jste na šampionátu každý ve své disciplíně sám?

Novotný: Určitě. Potřeboval bych jezdit tréninky s někým lepším, než jsem já. Abych se něco naučil. Se Zuzkou si dobře rozumím, ale pro závod mi to nic nedá.

Tomčíková: Tak to jsem na to mnohem líp. Michal je rychlejší a trénuje se mi s ním výborně. Holka mi navíc neporadí, co dělám špatně. Takže mi to vyhovuje. Kamarádku nepotřebuji.

Proč jste nebyli na minulém šampionátu v Madonně di Campiglio?

Tomčíková: To jsem ještě o závodech FIS snad ani nevěděla.

Novotný: Já tam přijel. Jenže na Svazu lyžařů neznali podmínky startu a nevěděli, že potřebuju určitý počet bodů. Ty jsem neměl, takže jsem otočil auto a jel zpátky do Prahy.

Proč jste si vybrali ze snowboardových disciplín právě snowboardcross?

Novotný: Slalom je nuda. To je spíš pro lyžaře. Rozkývaný snowboardista mezi slalomovými brankami je akorát pro legraci.

Tomčíková: A rampa není úplně spravedlivá. Boduje se jako krasobruslení a podle toho to také někdy tak vypadá.

Ale rozhodčí na jména nedají. Vždyť i olympijský vítěz někdy v Rampě nepostoupí z kvalifikace?

Novotný: To není jako atletika. Kde jsou favoriti jednoznačně předem jasní podle momentální výkonnosti. Tady si musíte říct: Zkusím, co skočím. A nemusí to vyjít. Risk je to vždy. A pro každého.

Změnila by medaile na šampionátu váš život?

Novotný: Určitě ano. Ozvou se sponzoři, začnou vás víc zvát na různé akce. Ale co se týče mě osobně, tak asi ne. Doufám.

Tomčíková: Já bych měla super pocit, že jsem to všem nandala. Jinak nevím.

Jak vypadá taktické příprava závodníka snowboardcrossu?

Tomčíková: Už před kvalifikací. Na mistrovství světa vím, že do toho budu muset dát vše a jet naplno. V Čechách jezdím kvalifikace na jistotu. Hlavně nespadnout. To by se mi mezi takovou konkurencí nemuselo vyplatit.

Novotný: Napálím to a buď upadnu nebo dojedu.

Tomčíková: A před závodem si pořád představuju, jak to pojedu. Bývám hodně nervózní.

Snowboardisté mají pověst kuřáků marihuany, jaký máte vztah vy k této měkké droze?

Novotný: FIS má už na každém závodě dopingové kontroly a nejlepší chodí po závodě na testy. Většina lidí už nekouří, protože nesmí.

Tomčíková: My jsme nekouřili nikdy. Hulení neuznávám a vadí mi to.

Novotný: Já bych THC (účinná látka v marihuaně) mezi podpůrné prostředky vůbec neřadil, ale mě osobně se to netýká.

Zuzana Tomčíková

Po doskoku z tohoto skoku dopadla Zuzana bokem na boční stranu dopadu skoku, kde byly neupravené zledovatělé hroudy sněhu. Po tomto pádu zůstala chvíli ležet, čímž vylekala všechny přihlížející.

Zuzana Tomčíková v cíli závodu v Tále na Slovensku.

Dva nejlepší čeští reprezentanti ve snowboardcrossu Zuzana Tomčíková a Michal Novotný.

Snowboardisté Zuzka Tomčíková a Michal Novotný odpovídají čtenářům iDNES

Snowboardisté Zuzka Tomčíková a Michal Novotný při on-line rozhovoru

Michal Novotný při snowboardcrossovém závodu Českého poháru v sezoně 2001/2002.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž