Liberec, Kateřina Neumannová

Liberec, Kateřina Neumannová | foto: ČTK

Na MS v Liberci chybí přes 100 milionů korun

  • 39
Liberec - Na přípravu mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci v příštím roce chybí 100 až 150 milionů korun."Jde o peníze na ubytování, stravování a dopravu účastníků a na další věci spojené s průběhem šampionátu", řekl liberecký primátor Jiří Kittner. Schází hlavně podpora velkých českých firem.

"Zatím není jisté, kde se podaří 100 až 150 milionů získat. Nevíme například, jaké příjmy budou z prodeje marketingových práv nebo od sponzorů," uvedl Kittner. MS podporuje zatím jediná velká česká firma.

Stavby silnic a železnic poskytly pořadatelům okolo 50 milionů korun. Výstavba sportovišť ve Vesci a na Ještědu bude navíc dražší, než se předpokládalo. Například ve Vesci se musí na některých úsecích běžeckých tratí vybudovat systém na odvádění dešťové vody a vody z tajícího sněhu.

"Náklady dokončení sportovišť stoupnou oproti  původnímu rozpočtu nejvýše o 50 milionů korun. Pokud nedostaneme další státní dotace, zaplatíme práce z městského rozpočtu," konstatoval Kittner.

Vybudování skokanského areálu na Ještědu stálo zatím více než 600 milionů korun a běžecký areál ve Vesci vyšel bez nákupu pozemků zhruba na 300 milionů korun. Podle Kittnera potřebují pořadatelé na mistrovství světa okolo dvou miliard korun.

Stát uvolnil na mistrovství světa přes 1,1 miliardy korun. Město Liberec dalo na MS 380 milionů korun a Liberecký kraj 150 milionů korun. Asi 400 až 450 milionů korun utratí pořadatelé během MS a těsně před ním a po něm. 

Musí je získat sami například prodejem marketingových práv, vstupenek nebo od sponzorů. 

Pořadatelé SP měli problémy s placením za ubytování sportovců

Kdyby čtyřhvězdičkový Hotel Babylon v Liberci dodržoval smlouvy s pořadateli Světových pohárů v klasickém lyžování, musel by ubytované závodníky vystěhovat na ulici.

Pořadatelé měli problémy s úhradou plateb za noclehy. "Šlo o téměř 11 milionů korun", řekl předseda představenstva společnosti Centrum Babylon Miloš Vajner.

"Kdybychom chtěli, udělali bychom pořadatelům mezinárodní ostudu. A i s prezidentkou organizačního výboru Kateřinou Neumannovou by skončili i v očích lidí, kteří jim dodnes drží palce," uvedl Vajner.

O problémech s platbami za ubytované sportovce se rozhodl mluvit až poté, co Neumannová Hotel Babylon kritizovala v pondělní Mladé frontě Dnes (MfD).

Generálka na mistrovství světa si podle MfD vysloužila mezi zahraničními výpravami označení "nejdražší Světový pohár v historii".

Za jednu noc v hotelu platili lyžaři 125 eur, tedy 3000 korun. A příští rok bude údajně ještě dráž.

"Tíží mě problém hotelu Babylon, což je centrum pro mistrovství světa," řekla listu Neumannová. "Už za mého předchůdce (Romana Kumpošta) tam byla podepsána smlouva, která je pro nás velice nevýhodná.

Budeme s hoteliéry jednat, ale jsou to soukromá zařízení. Nemůžeme jim ceny nařizovat." Vajner upozornil, že prodal pořadatelům MS pokoje za stejné ceny, jaké účtuje jiným hostům.

Dvoulůžkový pokoj stojí i s dalšími službami více než 3000 korun. "A ještě jsem pořadatelům poskytl výměnou za reklamní plochy na sportovištích slevu," podotkl Vajner.

Po marných jednáních o úhradě dluhu řekl Vajner Neumannové před závody SP ve skoku, že zamkne pokoje a sportovce na ně pustí pouze tehdy, když zaplatí za ubytování ze svého.

Pak od Neumannové dostal alespoň dlužní úpis, vystavený na organizační výbor. Podle Vajnera Hotel Babylon obdržel peníze od pořadatelů až v druhé polovině minulého týdne - tedy s přibližně třítýdenním zpožděním oproti podepsané smlouvě.

Stanovisko organizátorů SP se zatím nepodařilo získat. "Nechápu odvahu Neumannové házet vinu na jiné.

Záleželo nám na dobrém jménu Liberce, hostům jsme se snažili vycházet co nejvíce vstříc a nevím o žádných stížnostech," konstatoval Vajner.

Neumannové si váží jako  houževnaté sportovkyně, ale o jejích manažerských schopnostech má pochybnosti.

"Nemohla je ani kde získat, vždy za ni přece všechno obstarával někdo jiný. Lidsky je mi jí líto, ale do dobrodružství s přijetím funkce prezidentky organizačního výboru MS se neměla pouštět," konstatoval Vajner. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž