Na MS v letech na lyžích bude startovat pětice Čechů

  • 3
Nejlepší český skokan současnosti Roman Koudelka, jeden z nejkvalitnějších tuzemských letců Antonín Hájek, v životní formě závodící Borek Sedlák, Jan Matura a trochu překvapivě i Martin Cikl. To je pětice reprezentantů, která bude od čtvrtka do neděle závodit na jubilejním dvacátém mistrovství světa v letech na lyžích v Oberstdorfu.

Na třetí titul za sebou tam zaútočí Nor Roar Ljökelsöy. Koudelka okusil lety na lyžích teprve letos, poprvé se z mamutího můstku spustil při Světovém poháru v Harrachově. Tam si osobní rekord 205,5 metru vytvořil v tréninku Hájek, třebaže se mu pak v jediném jednokolovém závodu tolik nedařilo.

"Rád bych skočil 200, umístění přijde pak samo," nechal se slyšet Koudelka. Sám se prý těší hlavně na to, až si zaskáče na největším můstku v Planici, kde padl světový rekord 239 m. V týmu není Jakub Janda, který se už druhou sezonu trápí a v posledních týdnech je z formy. Čekají ho tudíž víkendové závody Kontinentálního poháru v Ramsau na můstku HS 100. Přitom právě Janda byl na minulém MS sedmý a drží český rekord 209 metrů.

"Na ten výkon ale já moc nemyslím," uvedl Koudelka. Sledovanou postavou bude Ljökelsöy, neboť by se jako jediný v historii mohl stát trojnásobným mistrem světa, navíc na třech šampionátech za sebou. Dosud jako jediný obhájil zlato Němec Sven Hannawald, který před několika lety ukončil kariéru.

Norovi se navíc v Oberstdorfu daří, v roce 2004 tam vyhrál Světový pohár v rekordu můstku 223 metrů. Mezi favority patří již jistý vítěz Světového poháru v letošní sezoně Rakušan Thomas Morgenstern, silným soupeřem bude jeho krajan Gregor Schlierenzauer.

Na zlato si dělá zálusk vítěz Turné čtyř můstků a nejlepší muž harrachovského jednokolového závodu Janne Ahonen z Finska, sekundovat mu může Matti Hautamäki. Na přední pozice chtějí Norové Tom Hilde, v Harrachově třetí, či Anders Jacobsen.

Počítat se musí i se Švýcary Simonem Ammannem a Andreasem Küttelem. Oberstdorfská "Šikmá věž", která se při určité rychlosti větru odklání od své osy až o 37 centimetrů dozadu a 11 centimetrů do stran, prošla letos rekonstrukcí. Poprvé se bude skákat pod umělým osvětlením a celková investice do můstku Heiniho Klopfera se vyšplhala na 1,3 milionu eur (asi 33 milionů korun).

Nájezdová stopa i přistávací buben mají být podle slov šéfa skokanské sekce mezinárodní federace FIS Wolfganga Happleho bezpečnější. "Oprava proběhla skvěle," řekl funkcionář. V Oberstdorfu navíc panují ideální klimatické podmínky.

Nesněžilo sice už několik týdnů, ale teploty až k minus deseti stupňům Celsia umožnily organizátorům vyrobit dostatek umělého sněhu. "I kdyby se dramaticky oteplilo, máme ho dost," prohlásil prezident organizačního výboru Claus-Peter Horle. Závody začnou čtvrteční kvalifikací, v pátek se bude skákat první kolo od 16:30, v sobotu třetí skoky o půl hodiny dříve. V neděli je od 13:45 na programu soutěž družstev. Pořadatelé očekávají, že šampionát během čtyř dnů navštíví až 80 000 diváků.

Program:
Čtvrtek 21. února: 16:30 - kvalifikace. Pátek 22. února: 16:30 - 1. kolo, 17:45 - 2. kolo. Sobota 23. února: 16:00 - 3. kolo, 17:00 - 4. kolo (finále). Neděle 24. února: 13:45 - 1. kolo družstva, 15:15 - 2. kolo družstva.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž