Matura zaskákal nejlépe v životě

Val di Fiemme - Dva nejlepší skoky v životě posunuly Jana Maturu na dvacáté místo v soutěži skokanů na lyžích na velkém můstku K-120 na mistrovství světa. Poprvé v kariéře se Matura dostal mezi elitu do druhého kola, když v Predazzu skákal okolo hranice stodvaceti metrů. V prvním kole přeletěl tuto vzdálenost o půl metru a usadil se na dvacátém místě. "Tenhle skok byl dobrý z hrany. Trošku jsem zaváhal nad bubnem, mohlo to jít o tři metry dál, ale bylo to dobrý," pochvaloval si Matura úvodní skok. Dvacáté místo uhájil i ve druhém kole skokem dlouhým 119 metrů.

Pod osvětleným můstkem rozdával třiadvacetiletý skokan úsměvy. Zářila z něj spokojenost. "Rozhodně, jednoznačně, určitě," vysypal ze sebe závodník, který byl do března roku 2001 sdruženářem. V severské kombinaci vždy vynikal ve skoku, ale v běhu ztrácel a předloni přešel mezi skokanské specialisty.

"Předvedl jsem dva velmi dobré skoky, nejlepší v kariéře," řekl Matura, jehož doposud nejlepším výsledkem mezi skokany na olympiádě, mistrovství světa a Světovém poháru bylo 33. místo ze Světového poháru v Neustadtu z loňského prosince. "Věděl jsem, že bych mohl být do třiceti a jsem rád, že to vyšlo líp," radoval se Matura.

Slovenského trenéra českých skokanů Jána Tánczose Matura potěšil. "Měl trochu štěstí, ale podal velmi dobrý výkon. Každým skokem se zlepšoval," hodnotil kouč. "Škoda, že Janda nezvládl to, co by měl skočit. Měl být do patnáctky," posteskl si, že Janda nesplnil roli lídra týmu a skončil na 25. místě. "Jednou to
vyjde a jednou ne. Chyba je ve mně," řekl Janda, který v SP pravidelně dokázal útočit na umístění do patnáctky.

Do druhého kola se nedostal Lukáš Hlava, který za výkon 106,5 metru obsadil 44. místo. "Snažil jsem se udělat nejlepší skok, ale nebylo to ono. Měl jsem přidat na odraze," řekl Hlava.  Forma opustila Jana Mazocha. Dva dny proležel v Itálii s chřipkou a na můstku v Predazzu se mu nedařilo.

"Skok úplně pokazil. Strašně moc chtěl," řekl Tánczos o pokusu dlouhém jen 99 metrů, který Mazocha odsoudil na 48. místo. "Měl jsem problémy za hranou, nešly mi lyže," řekl zklamaně čerstvý dvojnásobný mistr republiky. "Možná měla nemoc vliv, ale nechci se na to vymlouvat. Měl jsem skočit líp," dodal.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž