Lyžařský šampion rád sportuje i lenoší

  • 5
Nečekaný světový šampion v běhu na lyžích na padesát kilometrů Martin Koukal rád leze po horách, hraje hokej, závodí v triatlonu i duatlonu, poslouchá skupinu Pink Floyd, spí a lenoší. V dubnu, po olympiádě v Lake Placid se připojil k výpravě českých horolezců mířících na Kančendžengu, třetí nejvyšší horu světa, a vystoupil s nimi do základního tábora ve výšce 5300 metrů nad mořem. Před dvěma lety se poprvé vydal do velehor, lezl v Peru. O závodě čtěte zde

Lyžování jej prý uživí, ale studium na Mendelově univerzitě v Brně (obor manažer - ekonom) mu dává jistotu do budoucnosti.

Loni zahájil spolupráci se švédským koučem Christerem Skogem. V roce 1999 odjel trénovat do Rakouska na ledovec a přidal se díky Kateřině Hanušové k americkým běžcům, které Skog tehdy vedl. Spřátelili se a Koukal svůj trénink se švédským koučem často telefonicky konzultuje. Stále však vzpomíná na trenéra Jiřího Bradáče.

Žije s rodiči ve Ždáru nad Sázavou, k lyžování ho přivedl otec. V pěti letech začínal s hokejem, o dva roky později přidal i běžky, od deseti let už se soustředí pouze na ně. K hokeji však má stále blízko, neboť jeho dvacetiletý bratr Petr hraje extraligu v Pardubicích.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž