Lyžařka Záhrobská musí do školy na písemku

  • 1
Praha - Letiště v Ruzyni, včerejší ráno. Unavená Šárka Záhrobská drží květinu a klíží se jí oči. „Za celou cestu jsem usnula snad jen na hodinku,“ posteskne si. Osmnáct hodin putovala lyžařka na trase Park City - Salt Lake City Atlanta - Paříž - Praha. Zalehnout a spát, pokud možno hned.

Krásná představa. „Ale to přece nemůžu, kvůli aklimatizaci.“ Petr Záhrobský, otec i kouč, se opírá o vak s lyžemi a sdílí pocit dobře odvedené práce. Dcera opět prorazila. V pohárovém slalomu dojela v Park City šestá!

Už měřené tréninky s Kanaďankami naznačovaly formu. „Jenže nikdy předtím jsem nezažil situaci, aby se Šárka vracela po zranění. Trochu to ve mně před závodem hlodalo,“ říká trenér. Natažené kolenní vazy nepatří k tuctovým potížím.

„Koleno? Nebolí, i když ještě není stoprocentní,“ tvrdí Záhrobská. Také byla nervózní. „Z prvního kola jsem vůbec neměla dobrý pocit.“ Přesto držela v poločase desátou příčku.

„Jdu, jdu, jdu,“ zahulákal otec, když vyrážela do finálového kola.

„Tím řevem jsem na ni přenášel sílu do odrazu.“ V cíli? Okolo Záhrobské se hned točil Dieter Bartsch, závodní šéf firmy Head. Vzal jí lyže, svázal je, podal zpět. „U Headu mě teď obskakují. Potřebují reklamu,“ usmívá se osmnáctiletá slečna. Stává se hvězdou.

Podruhé v životě brala prize money, tři tisíce švýcarských franků. „Třicet procent nám zdaní,“ upozorňuje otec.

„A tím zbytkem zaplatíme náklady na cestu.“ Hluboko v báglu skrývá Záhrobská učebnice. V Americe je ani jednou nevytáhla, chuť nebyla. „Teď musím na dva dny do školy, čeká mě kompozice z češtiny,“ chystá se studentka obchodní akademie.

Potom začne akce hledání sněhu. Ve Vrátné a Špindlerově Mlýně, kde měly proběhnout další pohárové slalomy, žádný není. „Snad v Rakousku,“ doufá.

Pozici v žebříčku Světového poháru opět vylepšila. V sobotu startovala s devatenáctkou, příště ponese na hrudi sedmnáctku. Zároveň klepe na dveře elitní losované patnáctky.

Až do ní pronikne, povýší i otce do společnosti trenérů, kteří smějí stavět slalomy Světového poháru. „Na to se těším. To bude pro mě zadostiučinění,“ říká Záhrobský.

V Americe si vychutnal, jak dcera kráčela s Pärsonovou a spol. na slavnostní vyhlášení nejlepších. „Brzy budou všichni studovat, proč Šárka tak dobře jezdí,“ věří.

Šárka Záhrobská na trati prvního kola slalomu Světového Poháru v americkém Park City. Do druhého kola postupovala česká závodnice na desátém místě.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž