Lukáš Bauer

Lukáš Bauer | foto: SLČR

O víkendu dvakrát vyhrál. Teď míří běžec Bauer na Tour de Ski

  • 2
Sobotním prologem v německém Oberhofu začne pro Lukáše Bauera další ročník Tour de Ski. "Přípravu v domácích podmínkách jsem završil závody a Tour už klepe na dveře," vzkazuje.

Odstartovat závody dětských nadějí a rychle do auta: směr Oberhof. Přímo z karlovarské třídy T. G. Masaryka odcestoval včera Lukáš Bauer na Tour de Ski. "To hlavní z přípravy na Tour mám už za sebou," vzkázal před odjezdem.

Na poslední chvíli se vzdal vysokohorské přípravy s českou reprezentací a zůstal raději doma na Božím Daru, kam za ním na druhou část samostatné přípravy pod dohledem osobního kouče Janka Neubera přijel i servisman Vít Fousek.

"Využili jsme chladných podmínek pro test lyží na tyto podmínky, navíc bylo třeba rozjet a proparafínovat lyže, na které nechal Fous ve Fischeru narýt novou strukturu nebo obnovit původní," vysvětluje Bauer na svém webu.

Trénoval v třídenních blocích, vždy jeden až dva těžké tréninky, k tomu jedno kvalitní posilování a každý den běhání. "Problémový stehenní sval mi to jakžtakž umožňoval a myslím, že byl výpadek v běhání dost znát," říká Bauer. Po třídenním bloku vždy následoval den volna. "Důraz jsem kladl na intenzitu a také sílu, objem nebyl v této fázi výrazně důležitý," dodává lyžař z Božího Daru.

Na konec přípravy si naplánoval dva závodní starty, jen klasický sprint vyměnil za deset kilometrů klasicky na Horních Mísečkách, kde se jel Slavic Cup.

Bauera měl start v domácích podmínkách jen pár dní před Tour de Ski do dalšího závodění příjemně navnadit a to se také povedlo. Vymrzlá stopa zalitá slunečními paprsky dovezla lyžaře z Božího Daru do cíle jako suverénně prvního, 35 vteřin před božídarským sousedem Petrem Novákem a 49 vteřin před Ondřejem Horynou, jediným reprezentantem z výběru kouče Miroslava Petráska ve startovním poli. "Odstupy by pravděpodobně byly jiné, ale můj cíl rozzávodit se před Tour to neovlivnilo," říká Bauer.

Podobně dominoval také ve svém druhém startu - v nedělních závodech Německého poháru jen kousek od domu na Fichtelbergu, kde si střihl pro změnu deset kilometrů bruslením a vyhrál s náskokem 28 vteřin před Mättigem a 40 vteřin před třetím Benediktem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž