Český skikrosař Tomáš Kraus

Český skikrosař Tomáš Kraus slaví ve finské Ruce zisk titulu mistra světa. | foto: ČTK

Kraus je světovým šampionem ve skikrosu

  • 22
Ruka - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Český lyžař Tomáš Kraus se ve finské Ruce stal historicky prvním mistrem světa ve skikrosu. Navázal tak na úspěšnou letošní sezonu, kdy získal jako první Čech v historii Křišťálový glóbus pro celkového vítěze Světového poháru. Stanley Hayer obsadil po pádu v malém finále konečné osmé místo.

Kraus vyhrál před dvěma a půl lety premiérový závod Světového poháru v Tignes, uspěl v poháru a nyní je světovým šampionem. „Že píšu historii? Já se hlavně skvěle bavím,“ smál se v cíli.

Přitom ještě před třemi dny kvůli bolavému kolenu uvažoval, zda vůbec pojede. Teď se chystá na bouřlivou oslavu, jakou umí rozjet jen divocí skikrosaři.

„Bylo to ohromně těžký, ale měl jsem štěstí, jako po celý rok,“ radoval se po finále Kraus, který si kousek od severního polárního kruhu brzy získal přízeň blonďatých finských fanynek.

Zásluhou drtivého startu vyhrál osmifinále i čtvrtfinále. V semifinále zaváhal na prvním skoku a musel hodně bojovat o druhou postupovou příčku. Proto bohužel nestačil pomoci Hayerovi, který chyboval na startu a pak už nenašel skulinu k předjetí.

Ani ve finále Kraus startem neohromil. „Musel jsem tvrdě makat, abych se tam dostal, ale v dobré se to obrátilo,“ říkal. Z chumlu čtyř jezdců po prvním skoku vyjel jen o kousek první a pozici udržel až do cíle. Byť musel odrážet útoky Švéda Bruggeho i Nora Grönvolda.

Hayer skončil po pádu v malém finále osmý. „Tenhle sport je moc zajímavej, ale musíš mít štěstí. A já ho dneska neměl,“ pokrčil rameny druhý nejlepší muž kvalifikace. Hayer předvedl skvělou jízdu v osmifinále. Ze čtvrté pozice se riskantními manévry „proskákal“ až k vítězství.

Vítěz kvalifikace Rakušan Grüner skončil v ochranné síti poté, co ho ve čtvrtfinále „sestřelil“ jeden ze soupeřů. Strhující drama skikrosu tu ukázalo i odvrácenou tvář - tři závodníci skončili v sanitce.

Výsledky MS - skikros:
Muži:
1. Kraus (ČR), 2. Brugge (Švéd.), 3. Grönvold (Nor.), 4. Eliasson (Švéd.), 5. Lewen (oba Švéd.), 6. Schmid (Švýc.), 7. Haukkala (Fin.), 8. Hayer (ČR),... 34. Šafář,... 36. Burda (oba ČR) nepostoupili z kvalifikace.
Ženy: 1. Huttaryová (Rak.), 2. Iljansová (Švéd.), 3. Davidová (Fr.), 4. Pesonenová (Fin.).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž