Královna českého lyžování přeruší kariéru

Praha - Před čtyřmi lety v Naganu vybojovala Kateřina Neumannová první medaili ze zimních olympijských her pro Českou republiku, když na pětikilometrové trati klasickou technikou doběhla na druhém místě. V úterý nejlepší česká lyžařka posledního desetiletí a druhá žena celkového pořadí Světového poháru 2001/02 oznámila, že kvůli těhotenství přeruší svou úspěšnou kariéru.

Nicméně její sbírka cenných kovů, čítající zatím vedle olympijského stříbra ještě dva bronzy z OH i MS, se ještě může rozrůst. Devětadvacetiletá mnohonásobná mistryně republiky se chce po mateřské pauze k lyžování vrátit a zúčastnit se
mistrovství světa v roce 2005 v Oberstdorfu i olympijských her v Turíně o rok později.

Navíc se již od skončení letošní olympiády v Salt Lake City táhne spor ohledně dopinku ruských běžkyň Olgy Danilovové a Larisy Lazutinové. Pokud arbitrážní soud rozhodne v jejich neprospěch, mohly by Neumannové místo jednoho bronzu připadnout dvě stříbrné medaile. Obě Rusky totiž byly v závěru her v Utahu diskvalifikovány, Lazutinová navíc dopovala již dva měsíce před ZOH.

Při své páté účasti pod olympijskými kruhy česká běžkyně, jež je proslulá svým nasazením a pílí, stejně jako tvrdou kritikou dopinku, skončila v běhu na 15 km volnou technikou třetí, o jednu příčku za Lazutinovou. V kombinovaném závodu se před ni dostala nejen Kanaďanka Beckie Scottová v závěrečném finiši, ale také obě zmíněné Rusky.

O čtyři roky dříve nemohlo být o dvou medailích svěřenkyně Stanislava Frühaufa sebemenších pochyb. Ke stříbru z klasické "pětky" přidala Neumannová ještě bronz ve stíhacím závodu na 10 km volnou technikou. Stejný kov vybojovala o rok později i na mistrovství světa v Ramsau v běhu na 5 km klasicky.

Poprvé na významné akci vystoupila na stupně vítězů v roce 1997 na MS v Trondheimu, kde skončila třetí v běhu na 15 km volnou technikou. V téže sezóně obsadila bronzovou příčku v celkovém pořadí Světového poháru.

Na velkých závodech se Neumannová poprvé představila v roce 1991 při MS ve Val di Fiemme. Výrazněji na sebe upozornila již následující sezonu v Ramsau vítězstvím v závodu Světového poháru na 5 km klasicky. V témže roce na stejné trati nenašla ve Vuokatti přemožitelku mezi světovými juniorkami a této kategorii vévodila i na následujícím šampionátu v Harrachově.

Na olympiádě v Albertville roku 1992 byla jejím nejlepším umístěním šestá příčka ve štafetě, o dva roky později v Lillehammeru tuto pozici obhájila, tentokrát v běhu na 10 km volnou technikou. V roce 1996 startovala i na letních olympijských hrách v Atlantě v závodu na horských kolech. Jejím největším úspěchem v tomto sportu je třetí místo z mistrovství Evropy v roce 1995.

Kombinace dvou sportů nebyla pro Neumannovou nic nového. Do svých třinácti let střídala sjezdové lyžování s kanoistikou, potom se vrátila k běžkám, na kterých poprvé stála ve dvou a půl letech. Po maturitě na gymnáziu ve Vimperku se jí ujal trenér Frühauf a ona se běhu na lyžích začala věnovat profesionálně.

Kateřina Neumannová se narodila 15. února 1973 v Písku. Od roku 1994 závodí za Duklu Liberec. Většinu tréninkových dávek, čítajících desítky tisíc naběhaných kilometrů ročně, polyká na Šumavě. V místním Zadově má pronajatý pokoj, ale chtěla by si tam postavit dům. Mimo sezónu žije ve svém pražském bytě. Její dlouholetou vášní jsou rychlá auta (sama vlastní sportovní mercedes), poslední dobou se snažila proniknout do tajů golfu.

Vyčerpaná klesla za cílem na zem Kateřina Neumannová po strhujícím, leč marném boji o medaili v kombinaci


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž