Koukal využívá zkušenosti z triatlonu

"Skiatlon, to je disciplína přesně pro mě," uznává bez váhání český běžec Martin Koukal.V kontaktním závodu s hromadným startem a přezouváním lyží v polovině běhu využívá svých zkušeností z triatlonu. Nový závod u některých běžců budí rozpaky, ale divácky i z pohledu televizního vysílání je nadmíru atraktivní. Koukal ve skiatlonu dosahuje vedle sprintu nejlepších výsledků. Na mistrovství světa ve Val di Fiemme zaostal jen o půl vteřiny za medailí a byl odhadem necelé tři metry od vítězství.

Šestá pozice je pro Koukala nejlepším výsledkem na světovém šampionátu. "Samozřejmě jsem rád, ale i trošku zklamaný, protože medaile byla blízko," řekl běžec z Nového Města na Moravě po závodě. V cíli naštvaně máchl hůlkou, až se sníh rozlétl do stran. "Musel jsem si ulevit, byl to kousek. Zase jsem boj o medaili sledoval ze dvou metrů," uvedl.

Klíčový okamžik se udál asi kilometr před cílem. V nejvyšším bodě stoupání na trati se zasekl Němec Axel Teichmann a Koukal se ho snažil objet. "Už to vypadalo, že se vyhnu, ale chytil jsem pravou špičkou za reklamu u trati a zůstal," popsal, jak ztratil na špičku závodu asi pět metrů. S Teichmannem sice čelo dostihli, ale už nepředhonili. "Je to díra, která se v tomhle fofru strašně špatně sjíždí, a v závěru to chybělo," dodal Koukal.

Skiatlon nabízí pro Koukala další možnosti. Pro mnohé je však nezvyklé přezouvání lyží. V depu mají závodníci připravené běžky pro volný styl a k tomu delší hole. Musí zastavit, odepnout klasické lyže a připnout jiný pár. Nejlepší, včetně Koukala, se na stadionu zdrží nejdéle do deseti vteřin.

"Není v tom žádný zásadní problém," řekl Koukal o přezouvání lyží. Nervozitou se neklepe, na podobné zastávky je zvyklý z letních triatlonů. "To mi pomáhá ke klidu, tam je převlékání z neoprenu mnohem náročnější," porovnal běžec. Drží se v boxu zásady 'spěchej pomalu'. "Když udělám pohyb o desetinu pomaleji, ale naprosto přesně a botu trefím akorát do dvou hrazdiček, tak je to rychlejší než spěchat a udělat chybu," vysvětlil.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž