Koukal utekl za sněhem, čeká ho Tour

Tauplitz, Praha - Sedí v rakouském penzionu a vedle něj žvatlá jeho dvouměsíční potomek Sebastian. „Zrovna ho baví telefonní šňůra,“ říká lyžař Martin Koukal. Do Rakouska i s rodinou utekl za sněhem. „Jsem tu spíš z donucení,“ tvrdí. Na Silvestra však začíná běžecká Tour de Ski a on chce být připravený.

„Měl jsem původně trénovat na Mísečkách. Jenže 25. ráno mi volal Bára (kouč Baranyk), že je tam z běžeckých tratí ledová hora a podmínky dočasně mizerné.“

Koukal se bryskně rozhodl. Kouče i své závodní lyže určené k testování zanechal na Mísečkách. Sám s přítelkyní i synem odjel k zasněženým stopám v rakouském Tauplitz. „Doma ve sklepě jsem vybrakoval tátovy staré lyže i hůlky, abych tu měl na čem jezdit.“

Z Tauplitz pozítří zamíří do Mnichova, kde premiérový ročník Tour de Ski odstartuje sprinterským prologem. V osmi dnech čeká na lyžaře šest etap. Nevídaná zátěž? Jistě, ve Světovém poháru jde o raritu. „Ale při jarních sériích ve Skandinávii nebo v Americe se také běhá třeba šest závodů za týden,“ říká Koukal.

Škoda jen, že ze seriálu vypadly dva distanční závody v Novém Městě. „Větší výhodu teď budou mít sprinteři.“ Moment, to říká Koukal, v minulosti vyhlášený sprinter? „Jenže letos jsem přípravu zaměřil na distanční starty. Nevím, co to se mnou provede.“

A jak přežije závěrečnou etapu lyžařské Tour ve Val di Fiemme, s vražedným stoupáním do cíle? „Tam se může pořadí úplně překopat,“ tuší.

Jedinou podobnou zkušenost má ze závodu na Žďárskou chatu v Tatrách. „To byla pořádná dřina, pět kiláků do kopce. Neměl jsem formu, a Slováci tehdy využili znalosti terénu, doběhl jsem čtvrtý,“ vzpomíná.

Žádnou speciální přípravu na Tour de Ski nechystá, jen běžný trénink. „A důležitá je i pořádná relaxace.“ Jen občas v noci vstává k plačícímu synovi. „Musím se přece o mrňouse starat, ne?“ říká novopečený otec.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž