Koukal myslí hlavně na světový šampionát

Žďár nad Sázavou - Martina Koukala, českého reprezentanta v lyžování, čeká krušné období. Více než měsíc musí strávit v daleké Kiruně - švédském městě usazeném až za polárním kruhem. V ponurém prostředí, kde slunce vychází v devět hodin ráno a za dalších šest už mizí za obzorem. Právě tady čeká lyžaře tradiční předsezonní očistec: hodiny tvrdého tréninku, všude kolem stále stejné tváře a chvíle volna prožívané v malých chatkách. „Popravdě řečeno se tam moc netěším. Dost reálně totiž hrozí ponorková nemoc,“ uvedl Koukal před pátečním odletem do Švédska.

„Není tam totiž příliš možností, jak smysluplně trávit volný čas, a občas už vážně nepanuje pohoda. Ještě, že je v nedaleké škole alespoň internet.“ V Kiruně se po delší době setká se svým osobním koučem Christerem Skogem, který jej vede od letošního jara. Švédský čtyřicátník v posledních letech připravoval americkou reprezentaci a předtím přivedl ke světovému zlatu třeba krajana Torgnyho Mogrena.

Skog výrazně zasáhl do systému Koukalových tréninků a zboural v něm zažité stereotypy. „Největší změnou je to, že tréninky s ním jsou kratší, ale o to intenzivnější. Natrénováno mám tím pádem méně hodin, ale naběháno víc kilometrů, což mi sedí,“ libuje si Koukal.

„Příprava byla celkově skvělá a na letních závodech jsem si výrazně zlepšil osobní maxima. Snad se to projeví i na sněhu,“ doufá žďárský závodník, který v létě získal také domácí titul v běhu na kolečkových lyžích.

Vstup do nové sezony má Koukal už za sebou. Atraktivní sobotní sprint v centru německého Düsseldorfu, kam se minulý víkend přišly podívat desetitisíce diváků, mu však vůbec nevyšel. Formu přitom cítil a myslel minimálně na postup z kvalifikace. Realita však byla jiná. Třiatřicáté místo bylo velkým zklamáním.

„Zase jsem neprodal to, na co jsem měl. Možná se na tom podepsaly dost zvláštní podmínky - jelo se na zledovatělém umělém sněhu ještě preparovaném nějakými chemikáliemi. Měl jsem problémy i s technikou: ve druhém kole jsem udělal chybu a do cíle to potom byla už jenom křeč,“ popisoval Koukal.

Přesto na závodu pozitivum našel. „Diváci vytvořili skvělou atmosféru, až to nahánělo strach.“

Naplno se však světový pohár roztočí až za tři týdny. Po düsseldorfské premiéře hostí první závody na klasické vzdálenosti právě švédská Kiruna, kde se pojede patnáct kilometrů volnou technikou.

O svých prioritách v letošní sezoně má Koukal jasno: hlavní budou sprinty, ale jezdit bude také bruslařské závody do 15 kilometrů. Všechny delší tratě s největší pravděpodobností vypustí.

„S trenérem Skogem v Kiruně plán ještě doladíme. Předem mě připravil na to, že výsledky na začátku sezony nemusí být oslnivé. Nejdůležitější je, aby forma gradovala v únoru na mistrovství světa ve Val di Fiemme. To je můj hlavní cíl, tam chci uspět,“ potvrzuje Koukal.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž