Šampioni na kolečkách: Neumannová a Koukal

Zadov - Kateřina Neumannová si ve svém tréninkovém centru na šumavském Zadově doběhla v sedmikilometrovém stoupání klasickou technikou pro titul mistryně republiky v běhu na kolečkových lyžích. O kilometr delší závod mužů dnes při neúčasti Lukáše Bauera jasně vyhrál Martin Koukal. Neumannová zvládla táhlý kopec ze Stachů na Zadov za 25:20,4 minuty a ostatní reprezentantky porazila rozdílem třídy.

Druhá skončila juniorka a nová členka reprezentačního áčka Kateřina Smutná s odstupem více než dvou minut a dvaceti vteřin. Třetí byla Jana Šaldová a čtvrtá o tři desetiny Helena Balatková.  Smůla potkala Kamilu Rajdlovou, která musela uprostřed stoupání zastavit a dotáhnout prokluzující kolečko na lyži.

V cíli nedaleko od své zadovské základy měla Neumannová dobrý pocit. Nedávno podvrtnutý kotník problémy nedělal. "Je to určitě kvalitní trénink, ale výsledek není úplně důležitý, protože to nelze porovnávat se zimou," řekla závodnice Dukly Liberec.

"Až závěrečný tříkilometrový výjezd byl hodně tvrdý," dodala s tím, že díky tomu výsledky vcelku odpovídaly výkonnosti běžkyň.  I Koukal bral letní mistrovství jako kvalitní trénink. "Jsem soutěžní typ a v tréninku bych se na osm kilometrů tolik nevydal, ale jakmile mám na sobě číslo, tak je to tam," pronesl běžec.

Své soupeře Koukal porazil o tři čtvrtě minuty. "To mě překvapilo, ale jezdím jinak než loni. Začínám volněji a snažím se rychlost cpát nahoru, protože na posledním kilometru se dá získat mnohem více," řekl specialista na lyžařské sprinty.

Stříbro na kolečkových lyžích získal Martin Vrabec z Trutnova a bronz Jiří Magál. Nejlepší běžec Bauer po konzultaci s trenérem Květoslavem Žalčíkem nestartoval. "Dohodli jsem se, že nebude riskovat další zranění. Potřebujeme ho v zimě," řekl Žalčík, který večer odjel s národním týmem na soustředění na ledovec.

Výsledky
Muži (8 km klasicky): 
1. Koukal (SKP Jablonex) 26:33,9 min., 2. Vrabec (Trutnov) -
46,1 s, 3. Magál (Dukla Liberec) -54,7, 4. Jakoubek (Ski Jablonec n.N.) -1:12,1, 5. Kučera (Nové Město n.M.) -1:21,7, 6. Michl (Dukla Liberec) -1:43,1.
Ženy (7 km klasicky):  1. Neumannová (Dukla Liberec) 25:20,4, 2. Smutná (SKP Jablonex) -2:22,0, 3. Šaldová -2:24,3, 4. Balatková (obě SKP Jablonex) -2:24,6, 5. Rajdlová (Dukla Liberec) -2:54,0, 6. Letenská (Nové Město n.M.) -4:02,1.
Junioři (8 km): 1. Jakš (Železná Ruda) 28:29,2.
Juniorky (7 km): 1. Smutná (SKP Jablonex) 27:42,4.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž