Petter Northug

Petter Northug | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Kde máš formu? ptají se Northuga. Přijde na Vasově běhu, říká rychlík

  • 3
Doma v Norsku ho hodně propírali. Kde je ten starý Petter Northug? řešily sportovní stránky novin poté, co lyžařská superstar nedosáhla minulý víkend v Norském poháru ani na pódium. "Jsem daleko od své nejlepší formy," přiznal 26letý rychlík z bílé stopy v Novém Městě na Moravě. "Připravuju se na Vasův běh."

Ten má být náplastí za nesplněné cíle v Tour de Ski?
Je teď pro mě tím nejdůležitějším závodem, velkou motivací, všechno k němu směřuju. Proto i tady v Novém Městě pojedu z tréninku. Myslím ale i na to, abych udržel druhé místo ve Světovém poháru. Jen chci pořád zkoušet nové věci a tento rok, když není žádné mistrovství světa, vyrazím na Vasův běh.

Na Marcialonze jste byl desátý. Jak těžké je bojovat se specialisty?
Nebyl jsem na ten závod stoprocentně připravený, ale potěšilo mě, že jsem s nimi vydržel až do posledního stoupání. Až pak mi došly síly. V soupaži jsem celkem silný, když se teď budu hodně věnovat posilování, mohl bych být na Vasáku silný.

A jak silný budete tady na Vysočině?
Tratě se mi líbí, jsou náročné, kopce dlouhé, není si kde odpočnout. Po tvrdých výjezdech následují náročné sjezdy. A vyhraje ten nejlepší.

Petter Northug

Bauer? Cologna? Hellner?
Bauer to tady má rád, myslím, že mu to tady bude sedět ze všech nejvíc. Cologna je v dobré formě, Rusové byli hodně silní teď při Světovém poháru v Rybinsku.

A vy? Vyhrajete?
Ne.

Pamatujete, jak jste tady byl poprvé v roce 2005?
Byl to můj první závod Světového poháru mimo Norsko, pak jsem tady v roce 2009 vyhrál sprinterskou etapu Tour de Ski. Oba závody se mi líbily a na ten sobotní se opět těším.

Na tu atmosféru? Alkoholový opar v lesích?
Ze svého prvního startu tady si pamatuju, že jsem byl skoro šokovaný. Při tréninku sem nikdo nepřišel, žádní diváci, ale na závod jich bylo tolik, ve stoupáních bylo narváno. Je to tady vždycky příjemné.

Prý teď na vás v Norsku vyvíjejí obří tlak. Dokonce takový, že jste se chtěl odstěhovat za oceán.
Nikam se stěhovat nebudu! Já mám tlak rád, používám ho jako motivaci. Letos je to celkem v klidu, daleko horší to bylo loni před šampionátem na Holmekollenu. I proto mám letos čas dělat nové věci, zkoušet novinky v tréninku, ale v příštích dvou letech se vrátím k tomu, na co jsem zvyklý, abych se dostal do formy na olympiádu.

I po hrách v Soči budete pokračovat?
Budu jezdit tak dlouho, dokud budu mít motivaci. A to je rozhodně záležitost příštích tří let.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž