Jana Mazocha zbrzdily potíže s váhou

Frenštát pod Radhoštěm - Problémy s váhou srazily Jana Mazocha lehce dolů. Zatímco sezonu začal skokan na lyžích Dukly Frenštát pod Radhoštěm výborně, nyní se nemůže probojovat na stupně vítězů. "Přes Vánoce jsem přibral asi kilo a půl, a to mě přibrzdilo," přiznal Jan Mazoch, který patří mezi nejlepší české skokany.

"Zlepšit potřebuje zejména techniku odrazu," podotkl legendární skokan Jiří Raška, který je Mazochovým dědou. "To souvisí s mou váhou," řekl Jan Mazoch.

"Jsem těžší, takže se změnila i technika, a proto víc chybuji." Mazoch ví, že potřebuje nadbytečné kilo opět dostat dolů. "Půjde to, několikrát se půjdu proběhnout a pak si už budu muset váhu zase hlídat." Zklamaný byl Jan Mazoch zejména po Turné čtyř můstků.

"Zaostal za svými možnostmi, dál musí na sobě pracovat," uvedl Jiří Raška. Mazochovi se daří především v Kontinentálním poháru. Z kraje sezony byl ve Finském Rovanniemi dvakrát druhý, v Harrachově pak druhý a třetí.

O víkendu v japonském Sapporu skončil v pátek osmý, v sobotu dvaadvacátý a v neděli na 42. místě. "Vycházeli mi tam zkušební kola," řekl Jan Mazoch. "V sobotním závodě jsem pokazil první skok a v neděli jsem měl smůlu na vítr." Přesto je celkově kolem sedmého místa.

To v Českém poháru je druhý za současnou suverénní českou jedničkou Jakubem Jandou. "Pořadí Českého poháru sleduji, ale nezávodíme tady mezi sebou, my musíme soupeřit hlavně se světem, snažit se porážet ty nejlepší, abychom se přiblížili Jakubu Jandovi," uvedl Jan Mazoch.

A jak vidí možnost startovat na mistrovství světa, které bude od 16. do 27. února v německém Oberstdorfu? "Pochopitelně bych tam jel rád, ale je to pořád ještě daleko," tvrdí.

"Záležet bude na tom, jakou kdo bude mít formu. Nominaci určí trenér Vasja Bajc." V pondělí večer se vrátil ze Sappora, dnes ráno už vyráží na další závody do rakouského Bischofshofenu na Kontinentální pohár.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž