Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Ze světa zpět do Beskyd. Nová generace má potenciál, tuší trenér mladých lyžařů

  10:45
Dvacet let sbíral zkušenosti v Rakousku, lyžování učil i ve Francii či v Austrálii, kde měl možnost nahlédnout do přípravy japonské juniorské reprezentace. Teď je 45letý Jan Brzezina šéftrenérem v lyžařském oddílu Ski Bílá v Beskydech.

Dvacet let pracoval Jan Brzezina v Rakousku, vedl tam i lyžařské naděje. Teď je šéftrenérem beskydského lyžařského oddílu Ski Vítkovice – Bílá. | foto: Archiv Jana Brzeziny

„Bydlíme totiž ve Pstruží, což je kousek od Bílé. Když jsme se vrátili, hledal jsem, co dál, a zrovna to takhle přišlo. Jak se říká – v životě je všechno tak, jak má být. Byl jsem v minulosti v kontaktu s trenéry, potkávali jsme se na mezinárodních závodech, na ledovci, takže to byla přirozená volba,“ vysvětluje Brzezina, který má v tréninku osm desítek mladých lyžařů.

„V Česku se pořád držíme mezi kluby v elitní trojce, ale naším cílem je být co nejvýše. Chceme dát mladým šanci vyletět do světa, tahle generace žáků má potenciál. Dokonce jsme uzavřeli sázku – když vyhrají šampionát, nechám si obarvit hlavu,“ směje se Brzezina, jehož tři svěřenci se už dostali do hledáčku světové značky, která jim zajišťuje lyžařskou výbavu.

Mladí lyžaři se rozvíjejí i díky klubu, který jako jeden z posledních v zemi vlastní lyžařský areál. Proto má na Bílé zásadní podporu sportování mládeže či organizování soutěží pro lyžařský svaz.

Možná mám výhodu proti klasickým trenérům, kteří pochází jen ze závodní činnosti, že jsem dlouho působil v lyžařské škole, takže se dost pitváme a zabýváme technikou.

Jan Brzezina

„Díky tomu, že na Bílou zavítá sportující veřejnost, jsme schopní podporovat sportovní činnost v tak velkém rozsahu, která je plně hrazena právě z jízdného lyžujících turistů. Samozřejmě z jízdného rovněž investujeme do rozvoje areálu, infrastruktury či technologií. Některé dny jsou sice sjezdovky částečně uzavřeny pro trénink či závody, ale naším hlavním posláním je právě mládež a sport,“ říká marketingový ředitel spolku Ski Vítkovice – Bílá Martin Kacíř.

„Bílá jako klub má největší potenciál,“ je přesvědčen i šéftrenér Jan Brzezina.

Jaké byly vaše lyžařské začátky?
K lyžování mě přivedli rodiče, i když tedy říkali, že ze tří bratrů jsem byl absolutně nejhorší. Začínal jsem ve čtyřech letech a naši pak tvrdili, že další dítě už učit lyžovat nechtějí. Nebyla to asi žádná sláva, ale jak se ukázalo, dneska mě to kupodivu živí.

Lyžoval jsem s rodinou, pak v oddíle ve Frýdlantu nad Ostravicí, kde jsem závodně lyžoval do žákovských let. Pak jsem si dal na chvíli pauzu a vrátil jsem se k lyžování naplno zase až na vysoké škole.

Proč ta přestávka?
Ten důvod byl čistě pragmatický. V té době to byla otázka financí, protože více financovat moje závodní lyžování nebylo pro naši rodinu myslitelné. Proto jsem lyžování bral jen jako hobby. Ale pořád jsem se k němu vracel a bavilo mě to.

Co vás nakoplo k návratu na svahy?
Studoval jsem v Olomouci tělesnou výchovu a biologii, tam jsem se naplno vrátil k lyžování tím, že jsem začal pracovat v lyžařské škole v Harrachově. Svoji první sezonu jsem strávil jako učitel lyžování a z Harrachova jsem hned po prvním roce odešel do Rakouska, kde jsem zůstal dvacet let.

Jak se Čech stane lyžařským koučem v Rakousku?
První roky byly hodně těžké, protože v té době – psal se rok 1999 – jsme tam byli ne úplně za atrakci, ale bylo nás tam z východu málo. Podle toho nás Rakušáci ze začátku brali, byli jsme pro ně spíše holky pro všechno, dělali jsme všechnu možnou nejhorší práci.

Ale tím, že jsme uměli lyžovat a vypracovali jsme se, postupně jsme si vybudovali svoje místo a já se po pár letech dostal do vedení lyžařské školy. Pracoval jsem tam dlouho jako lektor, trenér mládeže. Uchytili jsme se a teď se tam cítíme jako doma.

Našel jste si tam trenérské vzory? Od koho jste odkoukával?
Největší školou v Rakousku pro mě bylo absolvování tamního státního vzdělávání pro učitele lyžování a státního vzdělání pro horského průvodce. Tam jsme měli možnost se setkat s lyžařskou elitou v oblasti jak učitelské, tak trenérské, které jsou v Rakousku více provázané než u nás v Česku a ta spolupráce tam funguje daleko lépe než u nás.

Plynule takhle vznikla souhra okolností, kdy jsme se dostali k tomu opravdu nejlepšímu, do nejlepších středisek, na místa, kde si člověk běžně nezalyžuje. To byla ta největší škola.

Takže jste se propracoval k přípravě závodních lyžařů?
V resortu, kde jsem byl, v Serfaus, jsem pomáhal s tréninkem mládežnických kategorií.

A proč jste se rozhodl k návratu?
Hlavním důvodem byla rodina. Oženil jsem se, měli jsme malé dítě. K tomu poslední tři roky v Rakousku byly cestovatelské, trénoval jsem privátní skupinu závodníků. Žili jsme de facto po hotelích.

I když to byl super život po sportovní stránce, po rodinné stránce to ideální nebylo. Proto jsme se s manželkou rozhodli, že se vrátíme do Česka. Paradoxně to rozsekl covid – první velká vlna zákazů znamenala pro nás změnu, že jsme se vrátili z Rakouska sem a já se začal rozhlížet, co dál.

Rozhodl jste se pro Ski Bílá. Co vás k tomu vedlo?
Sice ještě byly nějaké nabídky i ze zahraničí, hlavně díky tomu, že jsem pracoval dvacet let v Rakousku, předtím chvíli v Austrálii, ve Francii, takže jsem měl dost kontaktů, abychom šli do zahraničí.

Jenže ve finále rozhodla rodina. A na Bílé byla poptávka po nových trenérech, slovo dalo slovo a domluvili jsme se. První rok jsem působil jako řadový trenér a po roce jsem dostal nabídku na pozici šéftrenéra závodního oddílu, kterou jsem přijal.

Takže teď přenášíte metody z Rakouska sem?
Ani ne. Spíš se snažím skloubit to, co jsem se naučil venku se zkušenostmi, co jsou tady v oddíle. Na Bílé jsou zkušení trenéři s obrovskou historií a já tomu přinesl jiný náhled, možná jak moje manželka říká svěží vítr. Dát tomu jiný přístup, jiný řád, nesnažím se vymýšlet něco nového, spíš zapracovat to, co fungovalo ve velkých oddílech v zahraničí, kde jsem působil. Zatím to funguje velmi dobře.

A už vidíte v klubu někoho, kdo se prosadí ve světovém měřítku?
Na to je ještě asi brzo. V oddílu mi teď začíná třetí sezona. Nechci si přisuzovat předčasně nějaké úspěchy. Ale už je vidět rukopis, co se týče technické přípravy, protože od prvního okamžiku, co jsem přišel na Bílou, jsem začal razit myšlenku, že daleko víc a důsledněji se musí děti připravovat v technické a všestranné přípravě. To znamená naučit je skutečně všechny možné základy lyžování.

Tady mám možná výhodu proti klasickým trenérům, kteří pochází jen ze závodní činnosti, že jsem dlouho působil v lyžařské škole, takže se dost pitváme a zabýváme technikou, do detailu zkoušíme děti naučit to, co potom mohou aplikovat v závodě.

Říkal jste, že současná generace žáků má potenciál. Zeptám se ještě jednou – kdo by mohl prorazit?
Čtyři kluci jsou v žákovské reprezentaci, tři se dostali do výběru světové značky, která jim dodává výbavu. Šikovní jsou třeba Kryštof Rycek nebo Filip Fuchs, jméno už má junior Václav Halakuc.

OH 2024 v Paříži: Program, české naděje i sportoviště

Letní olympijské hry v roce 2024 se uskuteční v Paříži od pátku 26. července do neděle 11. srpna 2024. Francouzská metropole už OH hostila v letech 1900 a 1924. Poprvé se zde bude soutěžit o olympijské medaile v breakdance, naopak z programu byly vyřazeny karate, baseball a softbal.

Lukáš Krpálek, Jiří Prskavec, Jiří Lipták, Barbora Krejčíková, Lukáš Rohan, Alexander Choupenitch, Jakub Vadlejch, Jiří Přívratský, Petr Nymburský, Ondřej Perušič, David Schweiner, Marie Horáčková, Martin Fuksa

  • Nejčtenější

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Absolutní dominance. Pogačar je potřetí šampionem Tour, kraloval i časovce

Tour de France 2024 je minulostí. 111. ročník vyvrcholil netradičně kopcovitou časovkou z Monaka do Nice. Stejně jako Tadej Pogačar dominoval uplynulým třem týdnům, nenašel přemožitele ani v nedělní...

21. července 2024  14:35,  aktualizováno  19:59

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

České trio na odchodu z NHL? Nabídky se nehrnou, řeší se návraty do Evropy

Martin Nečas není jediný, kdo čeká v NHL na smlouvu. Zatímco jeho pokračování mezi hokejovou elitou lze považovat za stoprocentní, další Češi takovou jistotu nemají. Proto není divu, že se jména...

23. července 2024  13:07

Vajíčka a klobásky na příděl. Je to málo, kritizují sportovci olympijskou kantýnu

Jídelna v olympijské vesnici v Paříži je pod palbou stížností sportovců. Provoz v metropoli země proslavené svou gastronomií musel zvětšit porce a zlepšit dodávky potravin poté, co si někteří...

25. července 2024  12:46

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Že Pogačar a Vingegaard dopovali? Absurdní. Lékař vysvětlil rebreathing

Premium

Poslední dny v cyklistice patřily vedle dvou výjimečných závodníků také pochybám. Novinka jménem „rebreathing“ ohromně nabrala na popularitě. Vážně pomáhá šampionovi Tour de France Tadeji Pogačarovi...

24. července 2024

1. DEN OH: Seemanová a dvojskif postupují do semifinále. Rozjezd tenisu zastavil déšť

Sledujeme online

Plavkyně Seemanová postoupila na hrách v Paříži z kvalifikace olympijského závodu na 100 motýlek do semifinále, které ji čeká už dnes večer. Stejné fáze svého závodu dosáhly také veslařky Lukšová a...

27. července 2024  6:30,  aktualizováno  12:32

První olympijské zlato získali čínští střelci v mixu. Češi skončili v kvalifikaci

Prvními olympijskými vítězi pařížských her jsou Číňané Šeng Li-chao a Chuang Jü-tching, kteří vyhráli soutěž smíšených dvojic ve střelbě ze vzduchové pušky. Čeští reprezentanti Jiří Přívratský a...

27. července 2024  10:20,  aktualizováno  12:32

Synchronizované skoky do vody z třímetrového prkna ovládly Číňanky

Aktualizujeme

Olympijskou soutěž v synchronizovaných skocích do vody z třímetrového prkna ovládly v Paříži Čchang Ja-ni a Čchen I-wen. Čínská dvojice potvrdila nadvládu v disciplíně, když navázala na tituly z...

27. července 2024  12:10,  aktualizováno  12:26

Olomoucká rezerva remizovala ve druhé fotbalové lize s Prostějovem

Fotbalisté B-týmu Olomouce remizovali doma ve 2. kole druhé ligy s Prostějovem bez branek. Druhé mužstvo uplynulého ročníku po úvodní prohře 0:3 v Chrudimi poprvé bodovalo, naopak Prostějov navázal...

27. července 2024  12:23

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....