Martin Jakš ve sprintu dvojic v Novém Městě na Moravě.

Martin Jakš ve sprintu dvojic v Novém Městě na Moravě. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Jakše opět ničí zdraví, přesto míří v Soči vysoko. Na medaili, žertuje

  • 1
Otužuje se, přes léto držel dietu, co mu měla zlepšit imunitu, i nákupy neboli styk s civilisty nechává na manželce. Proto překvapí zpráva, že Martina Jakše zase zastavilo zdraví. Finální přípravu na olympijské hry v Soči odstartoval se zpožděním a Miroslav Petrásek, šéftrenér lyžařského běžeckého týmu, tak devět dnů před startem her říká: "Všichni jsou připravení, kromě Martina."

Před sezonou měl Jakš angínu, pak si zase ve snaze dohnat ztracené objemy, otlačil při mnohahodinových výjezdech patu v botách a když teď reprezentace vyrazila na vysokohorské soustředění do italského Lavaze, zůstal ležet doma. Střevní viróza ho nepustila ladit formu se zbytkem národního týmu.

"Byly to rychlé pohyby, ale taky byly rychle pryč," smál se Jakš. "Za tři dny to odeznělo a měl jsem tři dny na to, abych trošku nabral sílu. Pak jsem odjel za kluky do výšky, kde první tři dny byly zase volnější."

Zatímco zbytek mančaftu dřel v rychlých a těžkých trénincích, Jakš jen pomalu najížděl objemy. "A rychlé tréninky uděláme až v Rusku," naznačil. "Tam budeme bydlet přímo u tratí a prvních osm deset dní se budeme věnovat právě tomuto."

S ohledem na současné potíže a další výpadek tak přichází v úvahu i varianta, že Jakš vůbec nenastoupí do zahajovacího běžeckého závodu v Soči - skiatlonu. Přitom právě k němu se český běžec upínal nejvíc.

"Bavili jsme se o tom s Mírou a jsem na tuto možnost připravený, když to nebude v trénincích ideální," říkal lyžař. "Pak bych šel rovnou do štafety a když ta se povede, tak pojedu týmový sprint a padesátku. Ale rád bych se na start skiatlonu postavil."

Přes veškerá protivenství však Jakš (i když jen žertem) plánuje do Soči velké věci. Ambice? Tak ty mám. Vyhrát!" povídal. "Ale ne, to jsou takové ty sny, ale desítka by byla super. Se štafetou bychom určitě chtěli do šestého místa, to by bylo pěkné, ale současně těžké. Obhajujeme třetí místo, tak se musíme snažit. Byly to ve Vancouveru hezké pocity, tak proč je nezopakovat."

Myšlenky na dohánění manka v Jakšově mysli potlačují všechny ostatní podněty, proto ani neřeší tolik diskutovanou otázku bezpečnosti v Rusku. "Mám to v hlavě, jen když se někdo zeptá, nebo kdy zahlédnu článek v novinách," přiznal. "Je škoda, že tím olympiáda trpí. Lidi, co chtěli přijet, si to rozmyslí."

Pro samotné závodníky by se však nemělo měnit nic. Zvlášť když Rusové slibují, že na každého člověka připadá 12 mužů v uniformě. "Bezpečnostní opatření ve Vancouveru byla přísná, sám jsem byl překvapený, přes kolik kontrol jsme museli procházet," vzpomínal. "A když teď se říká, že to tady má být ještě bezpečnější... Myslím, že tam budeme pěkně zakonzervovaní."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž