Jakš: ten, jenž by mohl být ještě lepší než Bauer

  • 4
Cavalse - (Od zvláštní zpravodajky MF DNES) - Martin Jakš. To jméno si raději zapamatujte. Z jedenadvacetiletého běžce na lyžích vyrůstá následovník Lukáše Bauera a Martina Koukala. "Doufám, že až jednou kluci skončí, budu moct pokračovat v tom, co začali," říká Jakš. Proč nevěřit.

Co může být lepší důkaz než Tour de Ski, závod vytrvalosti a všestrannosti. Český mladík v něm skončil jedenáctý.

"V bruslení se zlepšuje a v klasické technice je první za mnou. Za chvíli se budu muset koukat, aby mě moc často nepředjížděl," říká o něm Bauer. "Je mladý, máme nad sebou bič. A také hodně silného člověka do štafety."

 S lyžováním začal Jakš doma v Železné Rudě, ale nejprve na sjezdovkách. "Jenže tam nejsou velké kopce, tak jsem asi ve třetí třídě přešel na běžky," líčí.

Dobrá volba. S výjimkou sprintů byl ve všech závodech Světového poháru v této sezoně do třicítky, slavil vítězství se štafetou. A teď se výtečně předvedl na Tour de Ski.

"Když Lukáš Bauer s Martinem Koukalem začínali, měli starosti jako on. Je výborný závodník. Má všechny předpoklady, aby byl jednou dobrý," říká reprezentační trenér Miroslav Petrásek.

Až donedávna Jakše omezovaly zdravotní problémy, třeba v minulé sezoně hodně marodil. Horní cesty dýchací, to je potíž všech běžců.

"Martin je ohromně talentovaný kluk, a pokud se vyřeší jeho zdravotní handicapy, mohl by udělat ještě krok nad Lukáše," míní lékař Martin Koldovský.

Právě Koldovský si Jakše vzal do práce. "Měl jsem z nemocí strach. Na jaře jsem podstoupil hodně vyšetření a zatím to vypadá dobře. Zvýšili jsme tréninkové dávky," říká Jakš, student 2. ročníku ekonomie.

Jeho doménou je hlavně klasická technika, ale na Tour de Ski si vedl výtečně i v bruslení. "Pokud je někdo vynikající klasik a má parametry jako Martin – je vysoký a silný – je otázkou času, kdy i jeho hlava začne pracovat tak, že ve skejtu může jet o výsledek," říká kouč Petrásek. "Aby byl dobrý jako Lukáš, k tomu je velmi dlouhá cesta. Ale vyplatí se s ním pracovat."

Jakš má navíc další výhodu: může se učit od zkušenějších – olympijského medailisty a mistra světa. S Bauerem navíc bydlívá na pokoji. "Jsme docela dobří parťáci. Podržím ho, když má občas své nálady, a stejně tak on mne," říká Jakš.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž