FAVORITKA. Americká sjezdařka Lindsey Vonnová je jasnou favoritkou pro Vancouver.

FAVORITKA. Americká sjezdařka Lindsey Vonnová je jasnou favoritkou pro Vancouver. | foto: Reuters

Jako Phelps? To ne, jsem normální, říká sjezdařská královna z plakátu

  • 8
Je dívkou z plakátu, co má nalákat lidi do olympijských ochozů ve Vancouveru. Točila reklamu na šampon, takže pokud budete váhat, ona doporučuje Pantene. Ale to hlavní, čím se chce americká lyžařská královna Lindsey Vonnová zviditelnit, je první medaile s pěti kruhy. Přitom byla už na dvou olympiádách.

Americká televize NBC ji pasuje do role Michaela Phelpse. Jenže na svazích Whistleru bude k dispozici jen pět medailí. "Jsem připravena. Ale snažím se nemyslet na to, co se může stát" tvrdí čerstvě pětadvacetiletá Vonnová.

V paměti má totiž pád z Turína. Ošklivě se rozbila při tréninku na olympijský sjezd, odvážel ji vrtulník, byla odřená ale ne polámaná. Respekt si získala tím, že přesto na start nastoupila a dojela osmá. Nejlepším olympijským umístěním je šesté místo z kombinace v Salt Lake City.

Ona ale nemá co dokazovat, je dvojnásobná vítězka světového poháru, vítězka dvaadvaceti pohárových závodů a dvojnásobná mistryně světa. "Taková hvězda jako Phelps? To ne, jsem normální," kroutí hlavou. "A tak mi to vyhovuje," řekla Timesům.

Ještě předtím, než se vydá do boje o první olympijskou medaili, vyrazí na cestu, na jejímž konci by měl být třetí triumf ve Světovém poháru v řadě.
"Chtěla bych svou pozici obhájit, i když samozřejmě olympijské hry jsou prioritou. Tam by mi stačil bronz, ačkoliv v Americe ode mě čekají pět zlatých," culila se stájová kolegyně Šárky Záhrobské.

Ale může být v klidu. Není větší favoritky, přes léto pracovala i na nejslabší disciplíně obřím slalomu, jediné disciplíně, kde se v Světovém poháru neumístila mezi top trojicí.

"Byla bych za medaili šťastná, je to jeden z mých dětských snů, jediné, na čem mi v této sezoně záleží, je stát na pódiu ve Vancouveru."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž